Hopp til innhold

Blaaster Wind Technologies er konkurs

Norges eneste selskap som har utviklet og bygd en vindturbin begjærer oppbud.

ve Jørås Pettersen i Blaaster foran pilotmøllen på Valsneset, på Fosen i Trøndelag.

Blaasters pilotmølle står på Fosen i Trøndelag.

Foto: Caroline Drefvelin / NRK

– Selskapet har en gjeld på litt over 30 millioner kroner, vi har ingen mulighet til å betjene den, sier daglig leder Torolf Pettersen i Blaaster Wind Technologies AS til NRK.

Torsdag begjærte de oppbud etter å ha forsøkt å skaffe kapital både i Norge og utlandet i halvannet år.

Gründer Torolf Pettersen i Blaaster går foran pilotmøllen på Valsneset, på Fosen i Trøndelag

Torolf Pettersen i Blaaster går foran pilotmøllen på Valsneset.

Foto: Caroline Drefvelin / NRK

– Lysten til å investere i denne typen teknologi er ofte veldig knyttet til det landet du er i. Du har tilhold i Norge, og der har jo oppfatningen vært at rammevilkårene for å få fram en sånn industri har vært så dårlige at ingen har villet eller turt å være med.

Bygget pilotturbin

Det trondheimsbaserte selskapet er ifølge Pettersen det eneste i Norge som har produsert en vindturbin klar for kommersiell bruk.

– Det er flere som har prøvd seg, men alle har gitt seg underveis. Det paradoksale nå er at vi har klart det, vi har jo et fantastisk produkt som står og går som prototyp.

Turbinen står på Valsneset i Bjugn, og har vært i ordinær drift i over to år. Ifølge selskapet dette den vindturbinen i Norge som produserer mest strøm.

– Vi har et glitrende utgangspunkt for et norsk produkt med tilhørende industri, gjerne for bruk i Norge. Det er den store saken, og det er det som nå har fått et alvorlig tilbakeslag, sier Torolf Pettersen.

– Turbinen er en suksess rent teknisk, men hva hjelper det hvis man ikke kommer seg videre.

– Vi har gjort vårt

Torolf Pettersen sier de nå må tenke grundig gjennom om de er i stand til å reise seg igjen.

– Vi føler på ingen måte at det er vi alene som er årsaken til at vi ikke kommer oss videre, vi har gjort vårt. Vi må få med oss noen som har samme tro på dette som oss.

Torolf Pettersen sier at de etablerte støtteordningene fungerer.

– Men de forutsetter at det finnes tilsvarende privat kapital tilgjengelig, og for oss har det vært veldig vanskelig å skaffe.