NRK Meny
Normal

Bjørnen har våknet igjen

De første bjørnene har våknet og er ute på vårsnøen i Trøndelag.

Bjørn
Foto: PER LØCHEN / Scanpix

Den første bjørnen ble observert i Harran i forrige uke, og Statens naturoppsyn ber folk rapporterer inn bjørneaktivitet når de er ute på tur i påska.

Ingen observasjoner

– Ellers har det vært veldig stille i vår. Vi har ikke fått inn noen rapporter om bjørneaktiviteter, sier roviltansvarlig Tore Solstad i SNO i Nord-Trøndelag.

Vi har altså kommet til den tiden på året da bjørnen er på vei ut av hiet. Seint i mars og tidlig i april kommer ofte de første obeservasjonene av bjørnespor i vårsnøen, og slik har det vorri til alle tider, så lenge vi har hatt bjørn i naturen.

– Vi tror det dårlige været i det siste har ført til mindre utfart i terrenget, og derfor har det også vært lite registreringer av bjørn, tror Solstad.

Ønsker skit og hår

For selv om bjørnen egentlig ikke går i en ekte dvale, og kan våkne opp av vintersøvnen og labbe en liten tur sjøl midtvinters, så er det nettopp på denne tida at man begynner å se tegn etter virkelig våraktivitet.

– Vi ønsker oss skit og hår og det kan vi finne ved å følge sporene etter bjørnen, sier Tore Solstad.

Vintersøvnen hos bjørn begynner vanligvis i november og varer nesten et halvt år, avhengig av værforhold på stedet der den legg seg inn.

I Norge ble det ved hjelp av DNA registrert 151 forskjellige bjørner i fjor, og når folk nå skal ut i påskefjellet ønsker Statens naturoppsyn at det meldes fra om bjørnespor nettopp på grunn av slike DNA registreringer.

Video fra Trøndelag

Det er julebordstid, og uhell kan skje, skal vi tro tannlegene...
Fra 1. januar får du nyheter klokka 18:55, 20:55 og 22:55.