NRK Meny
Normal

Bjørnen har våknet igjen

De første bjørnene har våknet og er ute på vårsnøen i Trøndelag.

Bjørn
Foto: PER LØCHEN / Scanpix

Den første bjørnen ble observert i Harran i forrige uke, og Statens naturoppsyn ber folk rapporterer inn bjørneaktivitet når de er ute på tur i påska.

Ingen observasjoner

– Ellers har det vært veldig stille i vår. Vi har ikke fått inn noen rapporter om bjørneaktiviteter, sier roviltansvarlig Tore Solstad i SNO i Nord-Trøndelag.

Vi har altså kommet til den tiden på året da bjørnen er på vei ut av hiet. Seint i mars og tidlig i april kommer ofte de første obeservasjonene av bjørnespor i vårsnøen, og slik har det vorri til alle tider, så lenge vi har hatt bjørn i naturen.

– Vi tror det dårlige været i det siste har ført til mindre utfart i terrenget, og derfor har det også vært lite registreringer av bjørn, tror Solstad.

Ønsker skit og hår

For selv om bjørnen egentlig ikke går i en ekte dvale, og kan våkne opp av vintersøvnen og labbe en liten tur sjøl midtvinters, så er det nettopp på denne tida at man begynner å se tegn etter virkelig våraktivitet.

– Vi ønsker oss skit og hår og det kan vi finne ved å følge sporene etter bjørnen, sier Tore Solstad.

Vintersøvnen hos bjørn begynner vanligvis i november og varer nesten et halvt år, avhengig av værforhold på stedet der den legg seg inn.

I Norge ble det ved hjelp av DNA registrert 151 forskjellige bjørner i fjor, og når folk nå skal ut i påskefjellet ønsker Statens naturoppsyn at det meldes fra om bjørnespor nettopp på grunn av slike DNA registreringer.