NRK Meny
Normal

Vil skyte bjørn som tok seg ut til øy

En bjørn har drept ti sauer og lam på Gudfjelløya i Røyrvik. I morgen starter bjørnejakt på øya.

Bjørn har tatt sau på Gudfjelløya, og nå er det gitt fellingstillatelse på bjørn.

Bjørn herjer i saueflokken på Gudfjelløya i Røyrvik. Nå er det gitt fellingstillatelse.

Foto: Gudfjellet.com

Fellingstillatelsen ble gitt i går klokka 12. Dårlig vær gjør at jaktlaget ikke har fått til å ta seg over i båt til øya.

Først torsdag morgen starter trolig bjørnejakta på øya.

200 sauer på øya

- Det er første gang at det er bjørn på denne øya. Dette har vært oppfattet som et trygt sted å beite for sauene. Vi er overrasket når det nå viser seg at det er en bjørn på øya, sier rådmann Ole Jørgen Rødøy i Røyrvik kommune.

Det er 200 sauer som beiter på øya.

- Gårdbrukeren har klart å samle inn halvparten av sauene og lammene, forteller Rødøy. De står nå innenfor et sauegjerde på innjorda.

Fortsatt pågår arbeid med å samle restene av sauene på øya.

Bjørn kan ha svømt

Ti kadaver er funnet av sau og lam på Gudfjelløya. De har skader i bryst og jur. Det er funnet tydelige spor etter bjørn.

- Bjørnen kan ha svømt 2- 300 meter for å komme seg til øya, eller den kan ha kommet over på vårsnøen, sier Ole Jørgen Rødøy.

Skadefellingstillatelsen på bjørn på Gudfjelløya i Indre Namdal i kommunene Røyrvik og Lierne gjelder til 10. september.

Hovedbegrunnelsen for å gi skadefellingstillatelsen er skadens omfang og utvikling. Åtte av kadvarene er funnet de fire siste dagene.

Jaktlaget har ikke lov å skyte dersom det er ei binne med unger. Etter det NRK kjenner til er det grunn til å tro at det er en liten hannbjørn på øya.

Røyrvik kommune er i et yngleområde for bjørn, og det er svært vanskelig å få fellingstillatelse på bjørn.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.