Bjørgen: – Dette er ikke over

Marit Bjørgen ble nr. 3 på dagens 15 km klassisk fellesstart i Tour de Ski.

Marit Bjørgen
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Løpet ble vunnet overlegent av Virpi Kuitunen som sammen med Aina Kaisa Saarinen sprengte feltet fra start.

Marit Bjørgen startet forsiktig, men viste styrke da hun midtveis sprengte resten av feltet og kom inn til en klar tredjeplass. Vibeke Skofterud ble nr. 4.

Kine Beate Bjørnås gjennomførte et brukbart løp og kom inn til en 15. plass. Kristin Mürer Stemland ble nr. 29.

Sammenlagt

Søndag avsluttes Tour de Ski, og Marit Bjørgen går ut som nr. 3. Hun er 2,09 bak lederen Virpi Kuitunen og halvminuttet bak Aina Kaisa Saarinen.

Vibeke Skofterud er nr. 5 i sammendraget, mens Kristin Størmer Steira ødela sine samenlagtsjanser og ligger nå over 4 minutter bak Kuitunen.

Ikke avgjort

For de fleste virker Touren avgjort. Hovedpersonene selv har en annen versjon foran avslutningsetappen som ender i alpinbakken opp mot sentrum i Cavalese.

Finlands norske landslagssjef, Magnar Dalen, er aller klarest.

– Jeg tror ikke Kuitunen vinner. Hun får store ryggproblemer når hun skøyter i bratte bakker.

– Vi får se i morgen hvem som er den beste. Jeg er i god form, men løpet søndag har ingenting med form å gjøre. Dette blir en ny opplevelse for alle, sa Kuitunen selv.

– Jeg tror det er mulig å ta igjen to minutter i bakken. Kanskje er Kuitunen sliten etter dagens løp også. Jeg tror mye kan skje og skal love dere at det blir spennende søndag, sa Bjørgen.

Styggfort

Lørdagens løp var en ren oppvisning i godt klassisk langrenn av Kuitunen. Ingen går mer stilrent og teknisk godt i klassisk stil. Verden har vel knapt sett et bedre klassiskløp enn det Kuitunen viste lørdag. Da regner vi også med Raisa Smetaninas glansdager. Lørdag var Kuitunen mer overlegen i forhold til de andre enn selv Bjørgen var på sitt beste.

– Hun er i kanonform samtidig som hun går godt teknisk på ski. Det hjelper ikke at jeg utlignet farten mot slutten, så lenge jeg var sjanseløs i de to første rundene. Jeg hadde ingen mulighet til å holde følge, sa Bjørgen.

– Jeg er fornøyd. I dag var 3.-plassen det beste jeg kunne få til.

Søndagens siste etappen i Tour de Ski er 10 kilometer lang. Stilarten er skøyting. Stigningen mot slutten er drastisk. 420 høydemeter skal forseres.