NRK Meny
Normal

Bjørgen sikret gull nummer 2

Marit Bjørgen var utilnærmelig i dagens jaktstart, og tok sitt andre gull på to forsøk i ski-VM. Therese Johaug sørget for en stor norsk dag i Holmenkollen. Etterpå skrøt de uhemmet av smørerne.

Marit Bjørgen

- Jeg hadde fabelaktige ski, skryter Marit Bjørgen etter VM-gull nummer to i Holmenkollen.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

- Dette er helt utrolig, jeg tror aldri jeg har hatt så gode ski. Jeg er nødt til å takke gutta i bua, de var fantastiske i dag, sier den ferske gullvinneren til NRK, og legger leende til:

- Jeg tror nesten jeg må kle av meg og gå naken ned i bua.

Hun satte også stor pris på å ha følge av lagvenninne Johaug på VM-pallen.

- Det er utrolig moro at vi er to på pallen i dag.

Lagvenninne Marthe Kristoffersen, som endte på 15. plass, er nærmest målløs når NRK ber henne beskrive prestasjonene til Bjørgen og Johaug.

- Jeg har ikke ord. Det er helt sykt, helt fantastisk. Jeg er bare så glad for at jeg er på lag med dem, sier hun.

Stakk på klassiskdelen

Bjørgen gikk hardt ut fra første stavtak, og var foran allerede fra de første meterne.

Sammen med polske Justyna Kowalczyk, Therese Johaug og svenske Charlotte Kalla stakk Bjørgen av fra feltet midtveis i klassiskdelen.

På toppen før utforkjøringen til skibyttet måtte imidlertid Kalla slippe, og la seg sammen med finske Kaisa Saarinen bak tettrioen.

Til skibytte ledet Bjørgen med 3,5 sekunder på de to andre, men denne luka ble raskt tettet av Johaug og Kowalchyk. Kalla og Saarinen var da halvminuttet bak tet-trioen før de la i vei ut på skøytedelen av løpet.

Polsk sølv

Ut på sisterunden ble de tre jentene i teten aldri truet bakfra. De gikk lenge samlet, men fra flata før gratishaugen og inn viste Bjørgen hvor sterk hun er.

- Jeg merka at jeg hadde fabelaktige ski, og da jeg skjøt fart fikk jeg raskt en liten luke. Da skjønte jeg at jeg hadde gullet innen rekkevidde, gliser Bjørgen overfor NRK.

Verken Kowalchyk eller Johaug klarte nemlig å svare da trønderen rykket, men dessverre for Johaug var Kowalchyk litt for sterk de siste hundremeterne.

– Vanvittig

Ungjenta fra Dalsbygda så imidlertid ikke ut til å være noe annet enn fornøyd med bronsemedaljen, og jublet høyt da hun krysset målstreken.

- Det var en helt vanvittig opplevelse å gå her i dag, sier Johaug til NRK.

- At kroppen fungerte så bra på hjemmebane var bare helt utrolig. Selv om jeg ikke alltid så publikum, hørte jeg dem godt, sier hun.

Johaug forteller at hun var klar over at hun gikk inn mot stadion sammen med to sterke spurtere, og prøvde derfor å sette fart inn i den siste bakken.

- Jeg kom dessverre ikke helt løs, jeg var nok litt stiv opp bakken der. Jeg tok litt innpå Kowalchyk på den siste flata, men ikke nok. Uansett har begge de to vært så sterke i år at jeg er veldig fornøyd med bronse, sier hun.

Også Johaug var begeistret for jobben gutta i bua hadde gjort med skiene hennes.

- De har virkelig gjort en kjempejobb i dag. Dette var en opplevelse for livet, slår hun fast.