Hopp til innhold

På denne fiskefabrikken klarer Bjarne noe som få andre klarer

Her lever Bjarne Aleksander Husvik drømmen mange med Asperger syndrom deler med ham: Å være i fast jobb.

Bjarne står på linja og pakker laks

I FULL JOBB: Bjarne Aleksander Husvik stortrives som produksjonsmedarbeider på fabrikken til oppdrettsselskapet Salmar.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Han har en diagnose som gjør at sjansen for å havne utenfor arbeidslivet er stor. Men Bjarne Aleksander Husvik har funnet seg godt til rette blant kollegene i en fiskefabrikk på øya Frøya i Trøndelag.

– Jeg elsker jobben. Jeg har en bakgrunn som hjelper meg å sette pris på jobben min, sier Husvik til NRK.

Tusenvis av laksefileter kommer på rekke og rad på samlebåndet. De skal sjekkes for bein og pakkes i pakker på fire.

Husvik har full kontroll på arbeidsoppgavene – og på navnene til alle som jobber på fabrikken til oppdrettsselskapet Salmar ytterst ute på Frøya.

– Jeg elsker å prate med folk og vil gjerne ha et godt forhold til alle. Jeg skiter i titler, formuer og lønn. Til og med Gustav – som er konsernsjef – er en kjernekar, sier Husvik og ler.

Bjarne får de andre damene til å smile mens de står og pakker laks

GOD STEMNING: Bjarne er en sosial kar som liker å prate med alle på fabrikken. Da blir det fort god stemning

Foto: Jøte Toftaker / NRK

NAV: De fleste står utenfor arbeidslivet

Men det er ingen selvfølge at Husvik har en jobb å gå til og kolleger å prate med.

Han har Asperger syndrom, som er en mild form for autisme. Mange med denne diagnosen har arbeidsevne og ønsker å jobbe – men faller likevel utenfor arbeidslivet.

– Hvis jeg er mye alene, så kan jeg gruble, spekulere og tenke veldig mye. Da kan jeg plages litt psykisk. Men så lenge jeg er i jobb, så føler jeg at at går så bra, sier Husvik.

Nav har ingen tall på hvor mange med Asperger som ikke har jobb, men de opplyser at de fleste personer med Asperger syndrom står utenfor det ordinære arbeidslivet i dag.

«Ettersom utvelgelsesmetodene i forbindelse med nyrekruttering ofte er sosiale og relasjonelle – som intervju, samtaler og lignende – opplever mange at personer med Asperger har tapt allerede i inngangen», skriver seniorrådgiver May-Liz Flatholm i Nav til NRK.

Ifølge Nav er det stor variasjon i hvilke jobber personer med Aspberger kan gjøre og hvor stor grad av tilrettelegging de trenger.

«Enda flere kunne jobbet om de fikk tilgang til rett arbeidsgiver», skriver Flatholm.

Drømte om fast jobb og førerkort

Bjarne Aleksander Husvik er blant dem som har fått sjansen. Da Nav ringte oppdrettselskapet Salmar og hørte om han kunne få prøve seg der, sa de ja.

– Bjarne kommer på morgenen som alle andre. Blid og positiv. Han er jo mer positiv enn alle de andre, sier konserndirektør for salg og industri hos Salmar, Frode Arntsen.

Det at Husvik har en diagnose, er ikke noe som de tenker på i det daglige, forklarer Arntsen.

For ti år siden drømte Bjarne om å fast jobb og førerkort. Nå har han vært ansatt som produksjonsmedarbeider i ni år. På parkeringplassen utenfor fabrikken står en Mitsubishi og venter på ham når arbeidsdagen er over.

– Det å ha Asperger ser jeg på som en styrke. Det er som en superkraft, men den har noen baksider. Jeg kan slite litt psykisk og jeg kan ha mine problemer, sier Husvik og fortsetter:

– Men jeg er fryktelig lojal, ærekjær og snill. Jeg får til det jeg vil.

Bjarne jobber med å pakke laks

IKKE LENGER EN DRØM: For ti år siden drømte Bjarne om fast jobb og førerkort.

Foto: Jøte Toftaker / NRK