Bitende kaldt på vei til Nordpolen

Med tunge pulker i dårlig fremkommelig terreng er et team fra NRK på Tyholt på vei til Nordpolen sammen Børge Ousland.

På vei til Nordpolen - Børge Ousland og NRK-medarbeiderne Njord Røv og Roger Myren
Foto: NRK

Det var surt og kaldt på isen da NRK-teamet ble satt av, men i følge eksperten var det en strålende dag. 

NRK-journalisten Njord Røv som sammen fotograf Roger Myren skal følge polfarer Børge Ousland til Nordpolen, synes det er vanskelig å få varmen i kroppen.

- I dag ble vi satt av inn lang inne på isen. Det var bitende kaldt og en sur vind, men Ousland kunne fortelle oss at det var en strålende dag på isen, sier Røv på telefon.

På første dag på isen møtte de på en råk som de ikke kom seg over. De ble da nødt til å lete etter et sted der de klarte å passere, og det har gått bra.

Roger har vært forkjølet et par dager og nå er han helt utslitt.

- Han ligger i teltet som et slakt. Vi håper at han blir i bedre form til i morgen, sier Røv.

Tungt utstyr

Alt det tekniske utstyret NRK-teamet trenger på turen er pakket i en pulk som er tung å dra med seg.

- En vanlig pulk her veier 32 kilo, vår veier over 50. Vi må bruke hver en muskel vi har i hele kroppen til å dra. Det er nesten så det gjør vondt, forkarer Røv.

Tung rute

Det er tungt å gå med baggasjen på vei til polpunktet.

- Vi har gått kontinuerlig i 6 timer og likevel har vi bare tilbakelagt en strekning på 9 kilometer, det synes jeg er rart. Da vi kom inn i teltet brukte vi over en og en halv time på å koke nok vann til at vi kunne lage oss mat. Nå er vi er begge temmelig slitne og har vondt i alle ledd, sier Njord Røv på telefon fra isen.

Turen er et samarbeid mellom Børge Ousland og det russiske selskapet Centre Polus. Gruppa vil gå en distanse på ca 110 km, fra 89 grader nord og inn til Nordpolen. I praksis betyr det dagsetapper på 8 - 9 timer i temperaturer ned mot 30 °C. Gruppa vil måtte kjempe mot skruis og åpne råker.