NRK Meny
Normal

Biskopen tar avskjed med trønderne

Finn Wagle tok avskjed etter 17 år som biskop.

Biskop Finn Wagle
Foto: NRK

Finn Wagle har vært trøndernes biskop i en årrekke. Han var øverste leder for alle biskopene i Norge. Han har viet en prinsesse og signet en konge.

Men søndag holdt biskop Finn Wagle sin siste gudstjeneste i Nidarosdomen.

En av landets yngste biskoper

Wagle avga bispeløftet 22. april 1981, fra den dagen skulle den tidligere lektoren og domprosten lede kirken i Trøndelag. Han ble med sine 49 år en av landets yngste biskoper.

- Å få begynne som biskop mens man fortsatt har sin fulle kraft, ga en gunstig start, sier Wagle.

Og Finn Wagle trengte all sin energi med en gang, for kong Olav var nettopp død. Biskopens første store oppgave var å signe en ny konge.

Biskop Finn

Selv om Wagle er en av Den norske kirkes mest markante profiler og har ledet nasjonale og kongelige begivenheter, står det ”Biskop Finn” på posthylla i Erkebispegården. Biskopen er fortsatt bare Finn. Hans minner fra tiden som biskop er like mye de små møtene med vanlige trøndere.

- Jeg husker godt da skolebarna på Lilleby skole kom løpende mot meg og sa: Biskopen, kan ikke du velsigne oss.

Nidarosbiskop Finn Wagle med trekkspill
Foto: NRK

Mange har sett på Wagle som en høytidelig seremonimester, derfor ble flere overrasket da han holdt konsert sammen med Bjarne Brøndbo fra DDE.

- Biskopen kan ikke skrive brev og sende ut erklæringer om sin folkelighet. Biskopen må være der hvor folk lever sine liv, jeg mener jeg i stor grad har vært en slik biskop.

Alvorlig hjertesyk

Den 20. desember 2005 ble det kjent at biskopen var syk. Det ble også starten på slutten av Wagles bispegjerning.

- Jeg har alltid vært frisk, men plutselig fikk jeg vite at noe hadde bygget seg opp som det måtte gjøres noe med hvis jeg skulle overleve.

På søndag holdt Finn Wagle avskjedsgudstjeneste i Nidarosdomen. Deretter reiser han tilbake til familien i Oslo. Han har mange minner etter 17 år som biskop i Nidaros bispedømme.

Mer enn skaptrønder

- Da jeg var prest i Nord-Norge var det flere som spurte hvordan jeg som kommer fra Oslo kunne trives. Det har aldri noen i Trondheim spurt meg om, trønderne tar det som en selvfølge at jeg trives. Det har jeg også gjort. I den forstand er jeg trønder.

- Skaptrønder slik som kongen?

- Mer enn det.

H.M. Kong Harald og biskop Finn Wagle
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK