Biskopen fordømmer overgrep

Tor Singsaas tar opp det paven ikke tør snakke om.

Biskop Tor Singsaas
Foto: Jens Gunnar Fløttum

For mens Pave Benedikt XVI ikke nevnte de rystende overgrepssakene mot barn med et eneste ord, sto biskopen av Nidaros i Havstein kirke i Trondheim, og fordømte den grove utnyttelsen av barn.

Kan ikke forvente at de skal tilgi

Det var under NRKs direktesendte påskegudstjeneste 1.påskedag at Singsaas begynte å snakke om overgrepene. Midt i historien om da Jesus stod sto opp fra de døde sa Singsaas:

– Jeg tror at de barna vi har hørt om den siste tiden, har hatt en vanvittig (langfredags-)erfaring. De som har opplevd seksuelle overgrep fra kirkens menn. Fre dem vi skulle forvente bar med seg Kristi djupe evangelium om at dere må ikke glemme de minste av oss. Og så opplever de(barna) å bli krenka på det djupeste og gjort små.

– Og de siste tiders meldinger, skandaleoppslag i pressen. Jeg vet rett og slett ikke hvordan vi skal komme oss ut av det. Vi kan ikke forvente at de som har opplevd de overgrepene skal tilgi.

– Det er helt umulig å tilgi når du har opplevd noe så nedverdigende i ditt eget liv. Det eneste vi kan gjøre, det er å rope Kyrie Eleison! Herre, hva skal vi gjøre nå? Vi som har glemt de minste.

Umulig å ikke reagere

Det var en engasjert biskop som talte med alvor i stemmen foran menigheten og hundretusener av seere og lyttere.

- Jeg har fått mange reaksjoner og alle har vært positive, sier Singsaas til NRK mandag kveld.

Han mener det var nødvendig å reagere etter all informasjonen som har kommet fram i media den siste tida.

– Opprinnelig hadde jeg det ikke med i manuset mitt, men etter de siste dager medieoppslag kunne jeg ikke la det ligge. Det er en svært viktig sak.

– Han er modig, et forbilde for kirka

Prosjektleder for påskegudstjenestene i NRK, Magne Vik Bjørkøy, er imponert over at biskopen stod frem så tydelig og klar i sin tale.

– Det er overraskende når det kommer uventede ting i ei sending som var så planlangt, men jeg var ikke overraska over Singsaas. Jeg er mer forundret over at det ikke kommer fra annet hold.

Bjørkøy forteller at det var en sterk opplevelse å høre Singsaas ta ansvar og fordømme saken.

– Det ble en enorm motsetning fra en taus pave til en åpen og modig Nidaros-biskop. Jeg gir ham honnør.

– Slå ring rundt barna – ikke paven!

Påskemorgen er en spesiell dag i kirka, og med over en halv million seere foran tv- skjermen valgte Singsaas et tidspunkt hvor han kunne nå flest mulig med sitt budskap.

Magne Vik Bjørkøy
Foto: Tor Berre / NRK

– At han da er så djerv som ingen andre er i kirka er, syns jeg er veldig bra, både for kirka sin del og for våre sendinger, sier Bjørkøy.

Han mener det er bra at kirkens folk tar standpunkt og at det er naturlig at det er noen kirkeledere som så tydelig tar barnas sak.

– Det var helt groteskt når kardinalene sa vi må slå ring rundt paven. Nei vi må gjøre som Tor Singsaas sier; – slå ring rundt barna.

Bjørkøy presiserer at NRK veldig gjerne vil ha meninger i livssynssendingene, og sier han setter stor pris på å ha en så modig og tydelig biskop.

– Det er kanskje ikke mange prester som hadde turt å gjøre dette

Siste fra Trøndelag