Birkeland i Norge for å renvaske seg

​Han risikerer mange års fengsel i Brasil. I kveld landet Trondheimsmannen Arvid Birkeland på norsk jord.

Arvid Birkeland

Etter arrestasjonen i Brasil i 2007 har Birkeland og hans brasilianske familie levd i en unntakstilstand i Natal.

Foto: TERJE SVAAN / Adresseavisen

– Jeg bestemte meg i forrige uke for å reise til Norge. Det er livet og framtida for meg og familien min som står på spill. Norske Økokrim kan gjøre noe for å løse denne saken og derfor må jeg forsøke å møte dem ansikt til ansikt, sier Birkeland til NRK Trøndelag torsdag kveld.

Åtte års mareritt

Arvid Birkeland tilbake i Norge

En sliten Arvid Birkeland på plass i Oslo etter mange års opphold i Brasil.

Foto: Privat

Etter arrestasjonen i Brasil i 2007, to måneder i varetekt og senere dom i to rettsinstanser for hvitvasking av penger, har Birkeland og hans brasilianske familie levd i en unntakstilstand i Natal.

Rettsprossessen har gått svært sakte. Dokumenter fra Norge som Birkeland mener kan renvaske ham har forsvunnet underveis, blitt feilsendt, ikke oversatt til portugisisk eller ignorert av brasilianske rettsinstanser.

Birkelands restaurant ble konfiskert og senere rasert. Han har levd på banklån fra Norge, måtte selge huset i Trondheim og ikke fått arbeid i Natal.

Ber Økokrim om hjelp

Birkeland er fortsatt norsk statsborger og mener Norge har gjort for lite for å hjelpe ham til å føre en rettferdig sak i Brasil. Mange politikere i Norge har engasjert seg, også fra FrP.

I fjor høst sørget Justisdepartementet for at flere dokumenter ble oversatt til portugisisk og sendt til Brasil.

– Men nå virker det som det har stoppet opp et sted i det brasilianske byråkratiet. Jeg har anket dommen, men aner ingenting om hva utfallet blir og når det skjer, sier Birkeland.

Han håper nå å få møte Økokrim for å få en skriftlig bekreftelse på at pengene han brukte på restaurantinvesteringen og sin egen leilighet i Brasil, var hans egen formue, og ikke penger fra kriminell virksomhet.

Tok ikke med familien

Birkeland var usikker på om han hadde lov å reise ut fra Brasil, siden han er dømt. Dette sjekket han før han dro.

– Jeg fikk bekreftet at det ikke er noen utreiserestriksjoner likevel. Men jeg tok ikke sjansen på å ta med familien eller reise ut fra Natal i tilfelle det likevel ble problemer. Vi står sammen og håpet er at oppholdet i Norge vil føre til at saken min tar en positiv vending som kan renvaske meg, sier Birkeland.

NRK har torsdag kveld forsøkt å komme i kontakt med Økokrim for en kommentar, uten å lykkes.