NRK Meny
Normal

Birkeland hjemme etter fire år

Arvid Birkeland kom tilbake til Norge fredag ettermiddag. Han har vært varetektfengslet i to måneder og etter det hatt husarrest i Brasil i fire år.

Video Arvid Birkeland kommer hjem

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Arvid Birkeland og Trygve Kristiansen, begge fra Trondheim har fått passene tilbake.

Begge er nå i Norge og de skal vitne i en sak de og flere andre har anlagt mot en norsk mann som har vært ansatt i Brasil. De mener han har gitt gale opplysninger til politiet og at dette førte til arrestasjonen og husarrest i Brasil.

Operasjon Paradis

De ble arrestert i en politiaksjon for fire år siden, en aksjon som var samordnet mellom politiet i Brasil og politiet i Oslo.

De ble anklaget for organisert kriminalitet.

Mistanken gikk ut på 500 svarte millioner kroner kunne vært hvitvasket.

Både Birkeland og Kristiansen har fra første dag avvist samtlige anklager, og nekter enhver form for straffskyld.

Birkeland har slitt med å få fram sitt syn på saken, og har måttet legge fram omfattende dokumentasjon om hvem han er og det han eier.

Fikk husarrest

Etter arrestasjonen og varetektsfengsling har han fått husarrest i Brasil.

Han har fått avslag på utreisetillatelse til Norge to ganger tidligere. Det at han nå får reise tar han som et tegn på at saken går rett veg.

– Jeg er innstilt på at det kommer til å ta tid, sier han.

Norske Økokrim sa allerede for to år siden at ingenting tyder på at Birkeland har hvitvasket penger i Brasil.

Økokrim har fått mye kritikk i denne saken. De har blant annet blitt anmeldt av Advokat John Christian Elden.

Glad for å komme hjem

Birkeland er glad for å være tilbake i Norge og gleder seg til å treffe venner og kjente, spesielt sin sønn og sin far. Men det er ikke tvil om at han også tenker på selve saken sin.

– Det er mange følelser. Jeg tror vi er på veg til å få oppreising, sier Birkeland.

Han tror dommeren i Brasil har fått opp øynene etter at Per Sandberg var i Natal. De skriveriene som har vært i Norge er lagt fram og signalene dommeren har gitt til påtalemyndigheten om at de skal trekke saken, er et godt tegn.

Vært tøft

Opplevelsene i Brasil har vært tøffe for Birkeland. Det å bli fratatt friheten sliter, men han har gått bra, mener han selv.

Arvid Birkelands opptjente penger i Norge ble blant annet investert i eget hus og en restaurant i Natal tidlig på 2000 tallet. Men da han ble arrestert ble både restaurant, penger og biler beslaglagt.

Restauranten ligger i dag i ruiner etter at den brasilianske staten skulle "forvalte" eiendommen

– Det å gå med livet på vent er taklet bedre enn jeg trodde. Det å vite at denne saken egentlig aldri skulle ha oppstått, er tungt, men også en spire for framtida, sier Birkeland.

Mye er håndtert med godt humør.

– Humøret har jeg fått med fra mor og far. Jeg tror at det å smile til verden får verden til å smile tilbake. Det å sette pris på andre mennesker er viktig, Fokus må være på annet enn bare deg selv, sier Birkeland.

Mye prestisje

Han er kritisk til norske myndigheters håndtering av saken, og ikke minst kritisk til Økokrim.

– Det har gått mye prestisje i saken. Det er en av grunnene til at den ikke er frafalt for lenge siden. Dessuten er det brasilianske rettssystemet slik at om en sak først starter, så skal det svært mye til for å stanse den. Det tror jeg ikke norske økokrim har forstått, sier Birkeland.

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.