Hopp til innhold

Bilringer blir pensum

Fedme har blitt en folkesykdom, men NTNU og St. Olavs Hospital håper på å snu trenden med landets første fedmestudie.

Fedme

NTNU starter et unikt masterprogram om fedme.

Foto: Colourbox

– Kompetansen er per i dag ikke til stede, forteller professor ved det medisinske fakultet på NTNU, Svanhild Schønberg.

Men til høsten kan studenter og helsepersonell få økt kunnskap som kan bidra til å redusere det raskt økende fedmeproblemet. NTNU og St. Olav Hospital samarbeider om å starte opp landets første fedmestudie.

– Fedme er i ferd med å bli et stort helseproblem, og vi ønsker å øke kompetansen på helsepersonellet, slik at man kan være med å forebygge og kanskje snu trenden som er i dag, forteller professoren.

Barna blir ikke glemt

Mange hevder at fedme er et selvforskyldt problem, og også kjente trenings- og kostholdsentusiaster som TV-profilen Kari Jaquesson har gått ut og hevdet at det ikke kan kvalifiseres som en sykdom.

Schønberg mener derimot at fedmeproblemene slettes ikke er så enkle.

– En moderat overvekt kan man gjøre noe med selv, men når det gjelder sykelig fedme så må man ha hjelp, og da trengs det kompetanse. Det er det vi ønsker å bidra til gjennom studiet, forteller hun.

Også overvekt blant barn og unge har den siste tiden fått mye fått mye oppmerksomhet og Schønberg forsikrer at heller ikke de blir glemt.

– Vi kommer til å fokusere på forskning, men også trening, ernæring og kirurgi vil være noen av områdene. Dette gjelder fedme hos både barn og voksne.

Internasjonalt ledende

Både universitetet og sykehuset er ledende innen forskning på helseproblematikk, og er dermed et godt utgangspunkt for det nye studiet.

– I Midt-Norge har vi veldig gode forskningsmiljøer både på medisinsk fakultet og ved regionalt senter for forebygging og behandling av fedme ved St. Olavs Hospital. Vi har jobbet med å bygge opp studiet i cirka ett år. En kort periode med planlegging, men nå har alt falt på plass, sier Schønberg.


– Allerede populært

Det vil i første omgang kun være ti plasser tilgjengelig på masterprogrammet. Selv om det enda er to måneder igjen til søknadsfristen går ut har søknadene allerede strømmet på.

Schønberg forteller at man for å bli tatt opp til studiet må ha en treårig helsefaglig bakgrunn eller en bachelor innen helsefag.

– Det vil være en kompetanseheving for de som allerede er i jobb, og en spesialisering for de som har bachelorgrad innen helsefag, forklarer hun.