Hopp til innhold

Skrudde av TACO-skiltene da han kjørte til Tyskland

Siden juni har Vegard Myhre kjørt med TACO-skilt på bilen både i Norge og Sverige, men han har alltid de gamle skiltene liggende i bagasjerommet.

Taco på bilskiltet

ELSKER TACO: Vegard Myhre – som kalles tacokongen blant venner – skrudde av de personlige skiltene, og erstattet dem med de opprinnelige, da han kjørte til Tyskland tidligere i år. Vegdirektoratet anbefaler folk å bruke de gamle skiltene når man kjører i utlandet.

Foto: Vegard Myhre

Bestemmelsene fra Statens vegvesen tilsier at bileiere som har fått innvilget personlige bilskilt, ikke nødvendigvis kan kjøre med disse i utlandet.

For Vegard Myhre fra Trondheim, som kjører rundt med TACO-skilt, er ikke det noe problem.

– Da jeg kjørte til Tyskland i år skrudde jeg bare av TACO-skiltene og erstattet dem med de opprinnelige, forteller Myhre.

Løsningen er å ha opprinnelige skilt og verktøy lett tilgjengelig når man drar over grensa.

– Det er på en måte to skilt som er registrert, det personlige og det som er originalt, sier Myhre.

Kjører til Åre med ÅRE-skilt mange ganger i året

Gunnar Severeide med ÅRE-skilt på bilen

OFTE I ÅRE: Gunnar Severeide synes det er gøy å kjøre til hytta i Åre i Sverige med sine ÅRE-skilt.

Foto: Gunnar Severeide

Gunnar Severeide fra Steinkjer har hytte i Åre i Sverige, og han kjører ofte over grensa. Han har aldri opplevd noe trøbbel på grunn av sine ÅRE-skilt som han skaffet i sommer.

– Jeg synes det er veldig artig å kjøre til Åre med mine skilt. Det er ikke noe forbud mot å bruke disse skiltene i utlandet, slik jeg leste brevet jeg fikk fra Statens vegvesen, sier Severeide.

– En liten artig historie: I Sverige har de tillatt personlige skilt i flere år, og tror du ikke jeg møtte bilføreren i Sverige som også har ÅRE-skilt, sier Severeide og humrer.

Anbefaler å bytte skilt

Statens vegvesen bekrefter at det kun er en anbefaling de kommer med til alle som har skaffet seg personlige skilt.

– Vegdirektoratet anbefaler kjøretøyeiere å bruke ordinære skilt ved kjøring i utlandet, sier kontorleder Elma Sulic ved kontoret for kjøretøygodkjenning og registrering.

– Alle som har personlige bilskilt har beholdt sine ordinære bilskilt og de kan bytte om som de selv ønsker, så lenge det er samme type skilt foran og bak på bilen, sier Sulic.

Samferdselsministeren vil gjøre det enklere

Åpning av Sømmevågen i Sola

ØNSKER FELLES ORDNING: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) vil ha en felles aksept i Norden for personlige bilskilt.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) synes de personlige bilskiltene har blitt en suksess. Han ønsker å få på plass en gjensidig aksept i Norden for personlige bilskilt utstedt i Norge eller et annet nordisk land.

Tidligere i høst sendte han brev til sine ministerkolleger i Sverige, Danmark og Finland.

– Får vi på plass en slik aksept, vil man ikke lenger måtte bytte til regulære bilskilt når man krysser grensen til disse landene, uttalte Solvik-Olsen.

Skifter hvis han får beskjed

Vegard Myhre har også kjørt en god del i Sverige uten å bli stoppet av svenske myndigheter på grunn av skiltene, men han vil selvsagt skifte skilt hvis han får beskjed om det.

– Så langt har både svensk politi og tollmyndigheter sett bilen med TACO-skiltene uten å reagere, sier Myhre.

I andre europeiske land er det Wien-konvensjonen som regulerer grensekryssende trafikk og som bestemmer at bilskilt må bestå av både tall og bokstaver.

Taco på bilskiltet

– Det var venner som spøkte med at jeg måtte få tak i det der, da de så at det var mulig, forteller «tacokongen» Vegard Myhre som kjører denne bilen.

Foto: privat