Bidro til Fritz Moens renvaskelse

Prost Inge Torset i Namdal opplevde at en 67 år gammel mann tilsto drapene på Sigrid Heggheim og Torunn Finstad på dødsleiet.

Fritz Moen
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

På den måten bidro han til å renvaske Fritz Moen som ble dømt for de to drapene og sonet 18 og et halvt år i fengsel.

- Mannen betrodde meg at det var han som hadde drept de to studentene Sigrid Heggheim og Torunn Finstad. Han ønsket at jeg skulle fortelle det videre, og bidra til at Fritz Moen kunne bli fullstending renvasket, sier Inge Torset til avisa Vårt Land.

Les også: Slik ble Fritz Moen frikjent
Les også: - Morderen i salen?

Tilsto på dødsleie

Rett før jul i 2005 fikk prestekontoret i Namdalen en telefon fra Sykehuset Namsos. En døende ville snakke med en prest. Prost Inge Torset reiste til sykehuset.

Han ble forberedt på at han skulle treffe en eldre mann som hadde gitt signal om at han hadde noe i livsbagasjen sin som han ville legge fra seg i en samtale med presten. Hele samtalen tok en halv time.

- Det var det han hadde krefter til. Han var klar, og det var helt greit å føre en samtale. Men det var ingen tvil om at kreftene hans var i ferd med å ebbe ut. Jeg opplevde et døende menneske, sier Torset til Vårt Land.

Ikke oppdiktet eller fantasi

Ifølge prosten begynte den syke mannen straks å fortelle at han på 1970-tallet hadde tatt livet av to kvinner. Han var konkret på navnene.

- Det var ingenting ved samtalen som skulle tilsi at fortellingen var oppdiktet eller fantasi. Min opplevelse var at dette var en troverdig historie om livet han hadde levd, og hva han hadde forårsaket av lidelse både overfor jentene, og overfor mannen som hvar dømt for ugjerningene, sier Torset.

Den syke mannen ga prosten tillatelse til å gå videre med historien.

Politiet kom for sent

Etter sykehusbesøket tok prost Inge Torset kontakt med politiet. De var allerede på vei til sykehuset fordi helsepersonellet hadde varlset dem. Den syke mannen hadde også betrodd flere deler av historien til noen av de ansatte på Sykehuset Namsos.

Politiet nådde ikke frem i tide og Inge Torset ble innkalt til forhør hos Kripos i forbindelse med gjenopptakelsessaken.

- Jeg fortalte politiet det jeg opplevde som relevant for saken. Det var flott at Fritz Moen ble frikjent. Jeg har en opplevelse av at det var begått en stor urett mot han som hadde sonet i 18 år, sier Torset.