NRK Meny
Normal

Betydelige lønnskutt i Rosenborg

Styret i Rosenborg foreslo et lønnskutt på totalt 3,5 millioner kroner for spillere og ansatte i 2014. Årsmøtet vedtok kuttene uten debatt torsdag kveld.

Årsmøtet i Rosenborg 2014

Årsmøtet vedtok torsdag kveld betydelige lønnskutt i Rosenborg i 2014.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Klubben må redusere kostnadene kraftig etter et underskudd på 13,2 millioner kroner i 2013. I budsjettforslaget som ble presentert på klubbens årsmøte torsdag kveld la styret opp til kutt i fastlønna til de ansatte og bonuskutt for spillerne.

Tove Moe Dyrhaug

Daglig leder i Rosenborg, Tove Moe Dyrhaug.

Foto: Hans H. Bjørstad
Ivar Koteng

Styreleder i Rosenborg, Ivar Koteng.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Taus om bonuskuttene

Ansatte med årslønn under 500.000 får et lønnskutt på to prosent, mens ansatte med høyerte lønn får fem prosent lønnsreduksjon.

Spillerne får kutt i seiersbonusene, som er en del av den prestasjonsbaserte lønna deres. Spillerne på a-laget opparbeider seg en bonus per kamp som laget vinner, varierende etter om man startet kampen eller kom inn undervegs. Seiersbonusene utbetalt samlet til hver enkelt etter sesongslutt.

Klubben vil ikke ut med hvor store kutt hver enkelt spiller får, men samlet sett må spillerne gi fra seg to millioner kroner i forventede bonuser i 2014.

Gunstigst for RBK med gull og mye uavgjort

Bonuskuttet til spillerne blir lavest hvis RBK vinner seriegull i 2014, mens de blir nødt til å gi fra seg mer bonuspenger ved sølv- eller bronsemedaljer i serien. Havner klubben utenfor medaljeplass, forsvinner også hele seiersbonsen til spillergruppa.

Men da ryker også endel sponsorinntekter som er knyttet til klubbens sportslige suksess.

Det absolutt gunstigste scenariet for Rosenborg kommende sesong blir dermed hvis klubben vinner gull, men med så mange uavgjorte kamper som mulig. Da får klubben alle prestasjonsbaserte sponsorpenger, men slipper unna med lavest mulig seiersbonus til spillerne.

– Dugnad, men ingen tar bølgen

Daglig leder Tove Moe Dyrhaug berømmer både ansatte og spillere i Rosenborg for å ha tatt imot lønnskuttene uten store protester.

– Vi har lagt vekt på at dette er en kollektiv dugnad som alle må involveres i. Det er ingen som tar bølgen for lønnskutt, men takket være fantastiske ansatte og ei fantastisk spillergruppe har vi fått det til som ett av nedskjæringspunktene for 2014, roser Moe Dyrhaug.

Hun avviser at lønnskuttene har vært kontroversielle internt i klubben.

–Alle har sett realiteten i økonomien vår, og spillerne har også sett at hvis vi vinner noe sammen så får vi mer å rutte med igjen.

– Lønnskuttene var viktige for å få til et budsjett som kunne legges frem for årsmøtet, men i tillegg er det også en viktig signaleffekt i dette. Det viser at alle er med på dugnaden i Rosenborg. Vi er på rett veg økonomisk, men det skjer ikke over natta, sier Moe Dyrhaug.

(Artikkelen fortsetter under videoen).

Styret i Rosenborg foreslo et lønnskutt på totalt 3,5 millioner kroner for spillere og ansatte i 2014. Årsmøtet vedtok kuttene uten debatt torsdag kveld.

Roligste årsmøtet på ni år

De omlag 150 medlemmene som møtte frem både godkjente fjorårets minusregnskap på 13,2 millioner kroner og vedtok årets minusbudsjett på seks millioner uten et kritisk spørsmål. Årsmøtesakene ble banket igjennom i rekordtempo og møteleder Tore O. Sandvik betegnet det undervegs som "rene menigheta".

Rosenborgsjefen var enig.

– Siden jeg ble med i 2005 har dette vært det roligste årsmøtet noen gang. Det gikk unna to timer raskere enn vi bruker, så signalene fra medlemmene er at de ser vi jobber knallhardt hver dag for å få økonomien på fote. Og så ser de at det tar litt tid, men vi er på rett veg, sier Moe Dyrhaug.

Kanskje balanse i 2015

Styreleder Ivar Koteng ble i likhet med resten av Rosenborgstyret enstemmig gjenvalgt av det kjappe og vennligsinnede årsmøtet. Koteng mener medlemmene var vel forberedt på dårlige økonominyhetene.

– Jeg tror ikke dette var overaskende for noen. Vi orienterte tidlig om at det kom til å gå denne vegen, og dessvere ble det jo sånn.

– Synes du at Rosenborg er styrt godt nok det siste året?

– Det er vanskelig for meg å svare noe annet enn "ja" på det, selvfølgelig, men vi kunne sikkert gjort en bedre jobb på noe. Balansen mellom en nedtrapping av kostnadene mens vi fortsatt skal ha sportslige resultater, det er den vi prøver å finne da, sier Koteng.

Styrelederen mener klubben må skynde seg sakte for å få økonomien på plussida.

– Vi skal prøve å holde det sportslige nivået oppe, og jeg tror vi skal klare å balansere i null i 2015.

Daglig leder Tove Moe Dyrhaug er litt mer forbeholden.

– Jeg tror ikke jeg skal stå og love balanse i 2015, men det er ønsket at vi skal ha null-budsjett da, sier hun.

Video fra Trøndelag

Lørdagens forestilling ved Kystens arv regnet nesten bort
Foto: Tom Modell Alte
Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal