Hopp til innhold

Betaler dyrt for å være miljøvennlig

Hva hjelper det å få tilskudd for å bygge miljøvennlig når kommunen tar skyhøye gebyr for å behandle miljøtiltakene?

Per Hunstad bygger lavenergibygg i Trondheim

Knut Hunstad bygger lavenergibygg i Trondheim. Han må betale nesten like mye i gebyr til kommunen for miljøvennlige solfangere som han fikk av Enova for å innføre miljøtiltakene.

Foto: Morten Karlsen / NRK

Det lurer en husbygger i Trondheim på. Knut Hunstad ønsker å være så miljøvennlig som mulig og er i ferd med å bygge et lavenergibygg på tomta si.

Til noen av tiltakene som Hunstad har satt i gang, har han fått tilskudd fra Enova. Men nå forsvinner pengene til kommunen, for byggesakskontoret tar nesten like mye i gebyr som Hunstad fikk i støtte fra statsforetaket for å innføre det energibesparende tiltaket.

– Vi har installert kombifyrkjel i kjelleren, vi har tykke vegger med isolasjon, vi har satt inn triple vinduer og vi skal ha solfanger på veggen for å samle solenergi, sier Knut Hunstad til NRK mens han viser rundt på byggeplassen.

Solfanger til besvær

Da hustegningene skulle sendes inn til byggesakskontoret i Trondheim kommune, ble ikke solfangerne tegnet inn. Da solfangerne skulle bestilles, kom det frem at kommunen betraktet solfangerne som en teknisk installasjon og ikke som endring av materialvalg på fasaden. Dermed må saken behandles med en egen søknad, som selvfølgelig har egne gebyrer.

– Vi mener dette er en fasadeendring som krever en enklere behandling. Arkitekten vår har fått beskjed om at behandlingen av den nye søknaden vil koste mellom 5000 og 6000 kroner, sier Hunstad oppgitt.

Gir støtte og tar det i gebyr

Enova er et statlig foretak som skal fremme miljøvennlig omlegging av energibruk både hos bedrifter og private huseiere. Hunstads solfangere vil koste 50 000 kroner og Enova bidrar med et tilskudd på 10 000 kroner til det energibesparende veggpanelet.

– Vi får 10 000 kroner i støtte fra Enova for å bygge miljøvennlig, og risikerer å betale 6000 kroner i gebyr for å få lov til å sette dem opp. Pengene bare sirkulerer mellom ulike offentlige etater, det blir ikke vi som får glede av dem. Det er sprøtt å måtte betale så mye for en mindre vesentlig fasadeendring, sier Hunstad.

Gratis i Oslo

John Stene (Ap), leder i Helse og omsorgskomiteen i Trondheim.

John Stene forteller at byggesaksgebyrene er basert på selvkost.

Foto: Morten Andersen / NRK

I Oslo og Drammen har politikerne bestemt at søknad om solfangere skal være gratis. Hovedstaden har også halvert byggesakskostnadene på lavenergibygg. I Trondheim kommune er det selvkostprinsippet som gjelder.

– I dag må folk betale det det koster å behandle saken hos oss. Vi må se om det er mulig å behandle lavenergibyggene på en annen måte, sier kommunalråd for Arbeiderpartiet i Trondheim, John Stene.

Han forklarer at dersom det skal bli billigere med enkelte typer gebyr, blir det dyrere med andre. SV har åpnet for å gjøre noe med gebyrene på passivhus, nå følger Ap etter.

– Da må vi ta pengene fra bykassa eller hente dem inn på andre byggesaksgebyr. Vi synes det er bra at folk vil bygge passivhus og vil gjerne ha en løsning som Oslo, men vi må se hvordan det forholder seg til lovverket om selvkost, sier Stene til NRK.

Dårlig slagord

Blant håndverkere og verktøy går Per Hunstad rundt i det som skal bli familiens nye lavenergihus. Han er lite imponert over kommunens miljøprofil.

– Trondheim sier at de skal være en foregangskommune innen miljøvern, det får jeg ikke til å stemme når de velger å ta gebyr på den måten de gjør, Det er ingen belønning for å tenke miljøvennlig og annerledes, sier Hunstad til NRK.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.