NRK Meny

Bestanden av moskus øker på Dovrefjell

– Tellinger av moskuskalver på Dovrefjell i forrige uke, viser at bestanden har tatt seg opp etter det alvorlige sykdomsutbruddet i fjor.

Moskus på Dovrefjell i juli.

Moskus på Dovrefjell i juli i år.

Foto: Tord Bretten/ Statens naturoppsyn
Kleven
Journalist

Artikkelen er flere år gammel.

Det sier rådgiver ved Fylkesmannens miljøvernavdeling i Sør-Trøndelag, Kjell Vidar Seljevoll til NRK.

Ekstraordinær telling

I fjor ble moskusbestanden på Dovrefjell redusert med hele 80-90 dyr. En lungebetennelse forårsaket særlig stor dødelighet blant unge dyr.

Men nå viser nye tellinger fra Statens naturoppsyn at det er sett 49 moskuskalver i kommunene Lesja, Dovre og Oppdal. Det er gode nyheter for forvaltningen.

– Tellingen av moskuskalver tyder på bestanden av moskus har tatt seg opp. Og det virker ikke som at sykdommen i fjor har hatt noen effekt på årets kalving, sier Seljevoll.

Det er Fylkesmannen i Sør-Trøndelag som har bedt om denne ekstraordinære sommertellinga av moskuskalver etter fjorårets alvorlige sykdomsutbrudd.

Fant moskuskalver

Tord Bretten i Statens naturoppsyn var med på å telle moskus på Dovrefjell sist uke, og han forteller at de fant 49 kalver av i alt 175 moskusdyr på Dovrefjell. Det ble funnet 73 voksne kyr.

– Kalvproduksjonen er bra til tross for sykdommen i fjor, sier Bretten til NRK.

Moskusbestanden er så bra på Dovrefjell at enkelte også vandrer ut fra området. I går vedtok Fylkesmannen å ta ut en moskusokse i Engan i Drivdalen i Oppdal. Moskusen ble felt i går.

Video fra Trøndelag

De siste årene har det blitt færre sjøfugler langs kysten. 
På Sklinna nord i Trøndelag leser forskerne økosystemet i skarvespy. Og kan makrellen kan være en nøkkel til å forstå det som skjer?
Kronprinsen meldte seg som frivillig i Starmus-show på Torvet i Trondheim.
Interessen for å være med på dugnad i fjellet har eksplodert. Turistforeningen har venteliste på nesten alle dugnader.