Hopp til innhold

Bonden er populær i byen

Bondens marked går så det suser i byen. Trondheim er den byen i landet som har størst økning i interessen for lokalprodusert mat.

Bondens Marked

Bondens marked går så det suser over hele landet - ikke minst i Trondheim.

Foto: Bondens Marked / Bjørn Molstad

– Vi er så formøyde at jeg har ikke ord, sier Øygunn Skaret, leder for Bondens Marked i Trøndelag.

I fjor omsatte Bondens Marked for tilsammen 9,6 millioner kroner i Trondheim. Det er over to millioner mer enn året før, og er med på å plassere byen øverst på pallen som den byen i landet som opplever størst vekst for Bondens Marked.

Formidabel vekst

–Interessen for lokalprodusert mat har tatt seg opp enormt siden de første pådriverne startet opp i Trondheim for ti år siden. Da sto en sju, åtte produsenter i et bortgjemt krok ved pissoaret på Torvet. Opp gjennom årene har matprodusentene gjort en enorm jobb, og nå har vi mange faste kunder og en flott vekst, sier Skaret.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Bondens marked i Hamar.

Bondens Marked i Hamar er blant de markedene som har økt i løpet av fjoråret.

Foto: Bjørn Opsahl

Fra at det i starten var bare noen få ildsjeler som brakte maten sin til torgs, er det nå i gjennomsnitt 25 produsenter med på Bondens Marked hver gang.

I følge Landbruks- og matdepartementet er også framgangen i flere andre byer tydelig, blant annet i Hamar der omsetningen i fjor kom opp i 1.780.000 kroner mot 1.523.400 kroner året før.

At Trondheim nå opplever større vekst enn både Oslo, Bergen og Hamar skyldes i stor grad julemarkedet.

Takker julemarkedet

– Det er klart julemarkedet er viktig. Den store økningen kommer mye på grunn av ti dager julemarked. Da har vi opp i mot 35 produsenter med oss hver dag på det meste, sier Skaret.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Julemarked på Torvet i Trondheim

Stemningsfullt julemarked i Trondheim trekker folk til Bondens Marked ti dager før jul.

Foto: Sverre Broen

Det setter også Trondheim på landstoppen i antall produsenter. Produsentene er gårdbrukere fra nærområdet til byen. Selv representerer lederen i Bondens Marked i Trøndelag bedriften «Lefsebua» i Verdal.

– Vi begynner å få mange faste kunder. Det er i tiden at folk vil vite hvor maten kommer fra, og det merker vi godt. Det blir et helt spesielt samspill mellom produsent og kunde under Bondens Marked og handelen i seg selv blir en opplevelse, sier Skaret.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Bondens marked i Hamar

Lokalt foredlet mat er en gjenganger på markedene rundt om i landet.

Foto: Bjørn Opsahl

Jubler for ti år

Bondens Marked har tiårsjubileum i Trøndelag i år

I fjor ble Bondens Marked arrangert en gang hver måned i Trondheim, i tillegg til julemarkedet. Men i år øker åpningstiden til to ganger i måneden.

– Vi er veldig fornøyde med plasseringen vår i Trondheim på Torvet. Det er veldig motiverende at det går så bra, og vi tar tidlig sesongstart med åpning lørdag 16. februar i år, sier Skaret.

Omsettinga er på i snitt mellom 13 og 18 000 kroner per produsent for hvert marked i Trondheim.

Bondens Marked går også bra i Steinkjer, Verdal, Levanger og Namsos, men der konkurrerer markedene mer med andre om oppmerksomheten.

– Kjøpesentrene tar flere kunder i Nord-Trøndelag. Men markedet i Levanger var helt på toppen da de startet opp, sier Skaret.