NRK Meny
Normal

Beskylder kunstdirektør for sensur

– Ikke straff meg for å bruke ytringsfriheten. Det er Håkon Bleken sin oppfordring til direktøren ved Trondheim kunstmuseum.

Håkon Bleken

Håkon Bleken føler seg sensuert.

Foto: Morten Andersen / NRK

I over 2 år har Håkon Bleken kranglet med direktøren ved Trondheim kunstmuseum, Pontus Kyander. Bleken mener Kyander knebler ytringsfriheten hans, mens Kyander beskylder Bleken for å fare med løgn.

Føler seg sensurert

Det har lenge vært konfliktfylt mellom de to. Nå anklager også Bleken, Kyander for å drive med sensur. For Bleken hevder hans planlagte Hedda Gablerutstilling på Trondheim Kunstmuseum ble kansellert etter at han uttalte seg kritisk om Kyander i pressen.

Det er ren løgn, skriver Kyander i et brev til NRK.

Pontus Kyander

Pontus Kyander er lei av krangelen med Håkon Bleken

Foto: Jan Rye Ravnestad / NRK

– Hedda Gabler har vært vist sammen med suiten Haugtussa på TKM Bispegata sommeren 2012 i forbindelse med Olavsfestdagene. Du, Håkon, og jeg, samarbeidet om monteringen i museets storsal, og jeg kan bare beklage at du ikke husker at vi alt har hatt denne utstillingen, som var en markant visning. Å vise samme verk i 2013 virker eiendommelig og har aldri inngått i mine planer, utdyper Kyander.

Krever ny daglig leder

Håkon Bleken går også i strupen på Kyander når det gjelder driften av Gråmølna. Han mener dårlig drift fører til korte åpningstider og lave besøkstall.

– Museet skal ansette en daglig leder som skal drive et museum som et museum skal drives, sier Bleken.

Men, Kyander har ingen planer om å ansette en ny daglig leder på Gråmølna. I tillegg avviser han dårlige besøkstall.

– Besøkstallene på Gråmølna har mer enn fordoblet seg sommeren 2013 sammenlignet med samme periode i fjor, skriver Kyander.

Det var i 2008 at Trondheim kunstmuseum fikk Gråmølna i gave og like etter ga Inger Sitter og Håkon Bleken kunst for over 20 millioner kroner til museet.

- Gråmølna har ikke vært ideelt drevet, sier Håkon Bleken. Pontus Kyander, direktør for Trondheim Kunstmuseum, forstår ikke kritikken.

Høyt konfliktnivå mellom Bleken og Kyander

Lei av å krangle

Nå er Kyander lei av at Håkon Bleken bruker media som debattforum.

– Det hadde vært fint å treffe deg en gang, uten å vite at du har en journalist på vent i telefonen på direkterapportering fra de møter du i den siste tiden har hatt med meg og ledelsen i MIST.

Men, Bleken mener møtene med Kyander er bortkastet tid.

– Jeg har hatt 2 møter med ham, det førte ikke noen steder hen, sier Bleken.

Stort selvbilde

Kyander mener også Bleken krever alt for stor plass hos Trondheim Kunstmuseum.

– Du er en stor kunstner, Håkon, men du er ikke den eneste store kunstneren som lever eller har levd i Trondheim. Vår rolle som museum er å forholde oss til Trondheims svært rike kunsthistorie og potensielt store samtidige kunstliv, skriver Kyander.