NRK Meny
Normal

Beskylder kunstdirektør for sensur

– Ikke straff meg for å bruke ytringsfriheten. Det er Håkon Bleken sin oppfordring til direktøren ved Trondheim kunstmuseum.

Håkon Bleken

Håkon Bleken føler seg sensuert.

Foto: Morten Andersen / NRK

I over 2 år har Håkon Bleken kranglet med direktøren ved Trondheim kunstmuseum, Pontus Kyander. Bleken mener Kyander knebler ytringsfriheten hans, mens Kyander beskylder Bleken for å fare med løgn.

Føler seg sensurert

Det har lenge vært konfliktfylt mellom de to. Nå anklager også Bleken, Kyander for å drive med sensur. For Bleken hevder hans planlagte Hedda Gablerutstilling på Trondheim Kunstmuseum ble kansellert etter at han uttalte seg kritisk om Kyander i pressen.

Det er ren løgn, skriver Kyander i et brev til NRK.

Pontus Kyander

Pontus Kyander er lei av krangelen med Håkon Bleken

Foto: Jan Rye Ravnestad / NRK

– Hedda Gabler har vært vist sammen med suiten Haugtussa på TKM Bispegata sommeren 2012 i forbindelse med Olavsfestdagene. Du, Håkon, og jeg, samarbeidet om monteringen i museets storsal, og jeg kan bare beklage at du ikke husker at vi alt har hatt denne utstillingen, som var en markant visning. Å vise samme verk i 2013 virker eiendommelig og har aldri inngått i mine planer, utdyper Kyander.

Krever ny daglig leder

Håkon Bleken går også i strupen på Kyander når det gjelder driften av Gråmølna. Han mener dårlig drift fører til korte åpningstider og lave besøkstall.

– Museet skal ansette en daglig leder som skal drive et museum som et museum skal drives, sier Bleken.

Men, Kyander har ingen planer om å ansette en ny daglig leder på Gråmølna. I tillegg avviser han dårlige besøkstall.

– Besøkstallene på Gråmølna har mer enn fordoblet seg sommeren 2013 sammenlignet med samme periode i fjor, skriver Kyander.

Det var i 2008 at Trondheim kunstmuseum fikk Gråmølna i gave og like etter ga Inger Sitter og Håkon Bleken kunst for over 20 millioner kroner til museet.

- Gråmølna har ikke vært ideelt drevet, sier Håkon Bleken. Pontus Kyander, direktør for Trondheim Kunstmuseum, forstår ikke kritikken.

Høyt konfliktnivå mellom Bleken og Kyander

Lei av å krangle

Nå er Kyander lei av at Håkon Bleken bruker media som debattforum.

– Det hadde vært fint å treffe deg en gang, uten å vite at du har en journalist på vent i telefonen på direkterapportering fra de møter du i den siste tiden har hatt med meg og ledelsen i MIST.

Men, Bleken mener møtene med Kyander er bortkastet tid.

– Jeg har hatt 2 møter med ham, det førte ikke noen steder hen, sier Bleken.

Stort selvbilde

Kyander mener også Bleken krever alt for stor plass hos Trondheim Kunstmuseum.

– Du er en stor kunstner, Håkon, men du er ikke den eneste store kunstneren som lever eller har levd i Trondheim. Vår rolle som museum er å forholde oss til Trondheims svært rike kunsthistorie og potensielt store samtidige kunstliv, skriver Kyander.

Video fra Trøndelag

Blå himmel og fine forhold- vinterferien er i gang i Trøndelag.
På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.
Et rådyr forvillet seg inn på flyplassen på Røros og måtte reddes ut av ansatte på lufthavna.