Lover at storkonsert ikke rammes av streiken

Berlinerfilharmonikernes direktesendte TV-konsert i Røros kirke 1. mai vil gå som planlagt, til tross for streiken i hotell- og restaurantbransjen.

Røros

Streik eller ikke, arrangøren har funnet løsninger for utøvere og besøkende til søndagens konsert med Berlinerfilharmonikerne i Røros kirke.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Til helga kommer et av verdens beste orkestre til Røros for å holde en direktesendt konsert i Bergstadens Ziir.

Midt i oppkjøringa kom meldinga om at hotellene i Røros blir rammet av streiken, men leder for konsert- og TV-produksjonen, Bjørn Nessjø, har allerede sett på alternativer.

– Vi har vært i kontakt med hoteller i Sverige, i tilfelle det skulle bli full stopp på Røros. Vi har også snakket med NSB om å få sovevogner oppover. I tillegg har flere hytteeiere i løpet av helga ringt og tilbudt oss å låne hyttene deres, sier han til NRK.

Beroliget av hotelleierne

Bjørn Nessjø, Valgerd Svarstad Haugland og Erling Dahl jr.

Bjørn Nessjø, Valgerd Svarstad Haugland og Erling Dahl jr. fra Vinterfestspillene på besøk i Berlin.

Foto: Olav Døvik / NRK

Selv om Vinterfestspill i Bergstaden har vært forberedt på stengte hoteller, har en samtale med hotelleierne på Røros beroliget Nessjø.

– Vi konkluderte med at de greier å avvikle helga på en relativt god måte, slik at det ikke vil ha noen innvirkning på selve konserten eller for publikum.

Nessjø sier han tror rørossamfunnet ser at det er viktig å få avviklet søndagens begivenhet.

– Dette er ikke et arrangement vi kan utsette. Det er et prosjekt vi har jobbet med i to år, og en TV-sending som går live i land som Tyskland, Kina og Japan.

Berlinerfilharmonikerne

Kun 50 musikere, det vil si halve orkesteret, får plass i Røros kirke. Det vil nok lyde vakkert likevel.

Foto: Berliner Philharmoniker

– En verdensbegivenhet

Søndagens store happening blir den 26. i rekken av 1. mai-konserter, der Berlinerfilharmonikerne besøker spesielle steder i Europa.

– Det er en verdensbegivenhet. Orkesteret har spilt i verdensbyer som Roma, Athen, Venezia og St. Petersburg og nå blir det Røros. Det er tøft, sa en opprømt styreleder i Vinterfestspillene, Valgerd Svarstad Haugland, da avtalen var i boks i fjor.

Produksjonsleder Nessjø er overbevist om at dette blir et høydepunkt og en fantastisk norgesreklame.

– Jeg tror det er universell enighet om at Berlinerfilharmonikerne siden etterkrigstida har vært et av verdens tre beste orkestre.

Orkesteret ble overbevist av kirka

Røros kirke

Røros kirke har 1600 sitteplasser, men konserten vil kunne nytes av 30 millioner seere.

Foto: Ståle Tonning

Utsendingene fra Berlinerfilharmonikerne som besøkte Røros for to år siden var først litt skeptiske til om det var mulig å lage konsert på en liten flekk oppe i fjellet i Norge.

– De ble litt mildere stemt da de skjønte at det er flyplass på Røros, og helt overbevist ble de da de kom inn i kirka, sa Erling Dahl jr. i Vinterfestspillene til NRK i fjor.

TV-sendingen fra konserten vil bli sett av mange millioner mennesker, og på Røros er det allerede hektisk aktivitet for å sikre at alt er på plass til de første tonene skal lyde fra kirka. Rundt 70 personer jobber med produksjonen, og streik eller ikke streik - her blir det konsert.

– Jeg kan berolige alle som har billett med at det blir konsert, sier Nessjø.

Siste fra Trøndelag

Elisabeth Strand Mølster

Ferske TV-nyheter fra Trøndelag

Ferske TV-nyheter fra Trøndelag