Hopp til innhold

Bergenser kan bli Årets trønder

Trond Mohn ga kreftscanner til St. Olavs Hospital.

Trond Mohn

Bergens beste bergenser, Trond Mohn, kan bli Årets trønder 2012.

Foto: Marius Sunde Tvinnereim / Adresseavisen

Næringslivslederen og filantropen Trond Mohn er Bergens svar på Odd Reitan.

Han er god for nærmere fire milliarder kroner skal vi tro skattelistene fra i fjor. Som konsernsjef i familieselskapet Frank Mohn AS har han fått være med på en eventyrlig suksess.

FORESLÅ EN KANDIDAT I SKJEMAET NEDENFOR

Nå er bergenseren foreslått som kandidat til hederstittelen Årets trønder 2012. Prisen deles ut av mediehusene NRK Trøndelag og Adresseavisen med god hjelp fra publikum.

– Dette var veldig morsomt. Jeg har blitt foreslått som årets tromsøværing tidligere, sier Mohn til Adressa.no.

Drysser penger over gode formål

Faktisk ble han kåret til årets tromsøværing av iTromsø.no.

Milliardæren er nemlig ikke spesielt gjerrig, og gir villig vekk penger til gode formål. Totalt har han gitt over 800 millioner kroner i pengegaver til forskjellige formål innen utdanning, forskning og idrett.


I vår ble det kjent at den 69 år gamle næringslivslederen tok på seg spanderbuksene og bestilte en PET-MR-scanner til St Olavs Hospital. Verdien var 50 millioner kroner. Det har fått flere i publikum til å ignorere at han er bergenser.

Mohn viser mye omsorg og stort hjertelag når han gir 50 mill kroner i til en PET-MR-scanner til St. Olavs Hospital. Trønderan kan vise sin raushet og takknemlighet tilbake gjennom å kåre han til Årets trønder 2012.

Forslagsstiller om Trond Mohn

– St. Olavs Hospital er en av de beste på bildediagnostikk i landet, og Helse Midt-Norge har en veldig god direktør. Gjett hvor han kommer fra, sier Mohn, og hinter sterkt til at Gunnar Bovim er fra Vestlandet.

(Artikkelen fortsetter under forslagsskjemaet).

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Moren døde av kreft

Han har tidligere fortalt Adresseavisen at moren døde av leverkreft, og forskning innenfor dette fagfeltet står hjertet hans ekstra nært.

– Gaven til St. Olavs Hospital ville gjort min far svært kry, den er helt i hans ånd, sa Mohn den gang.


– Om 20 år er kreftgåten muligens løst. Det er godt å vite at jeg er med på å hjelpe forskerne til å finne svaret, fortsatte han.

Det er ikke første gang han gir en dyr gave til helseforetakene i Norge. Han har tidligere gitt 54 millioner kroner til Haukeland universitetssykehus og 50 millioner til Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Wiseth vil klone Mohn

En av dem som har lagt merke til den sjenerøse holdningen til Trond Mohn er konserndirektør Marvin Wiseth i Sparebank 1 Midt-Norge.

– Som tidligere ordfører ønsker jeg meg noen som Trond Mohn i byen. Trondheim kommune burde hatt mulighet til å klone ham. Vi bør være misunnelige på Bergens ordfører som har en mann som bare sier: Jeg tar regningen, sa Wiseth da det ble kjent at Mohn betalte PET-CT-scanneren.

Juryen - Årets trønder

Fagjuryen som skal velge ut fem kandidater fra publikums forslag.

Foto: Glen Musk / Adresseavisen

Og selv om det for mange trøndere kan sitte langt inne å gi en hederspris til en bergenser kan Mohn berolige med følgende.

– Jeg har trønderske aner, og min bestefar var fra Trøndelag, forsikrer han.

Du har fortsatt mulighet til å foreslå din favoritt til Årets trønder 2012. Fristen går ut 18. november.