NRK Meny
Normal

Ber ornitologer overvåke villfugl

Mattilsynet ber Norsk Ornitologisk Forening om hjelp til å overvåke villfugl for å oppdage fugleinfluensa tidligst mulig.

Trekkfugler
Foto: Tor Richardsen / Scanpix

Dette gjelder spesielt i områder i Nord-Trøndelag, Jæren og på Østlandet.

Terje Kolaas i Verdal er en av de som er bedt om å følge ekstra godt med på trekkfuglene i vår.

- Jeg skal dra rundt og se i fjæreområdene. Jeg skal være oppmerksom på døde fugler Spesielt hvis jeg finner flere døde fugler i samme område, skal jeg varsle Mattilsynet. Jeg skal følge med fjæreområdene i Levanger og Verdal.  

Trekkfuglene på vei

Kolaas er hobbyornitolog, og er en av de utvalgte som nettopp fikk brev om å følge ekstra nøye med på fuglelivet utover våren.

For selv om oppmerksomheten har vært rettet mot E.coli-bakterien den siste tiden, vet Mattilsynet at trekkfuglene nærmer seg og at fugleinfluensaen kan slå til når som helst.  

Nå har de knyttet til seg feltarbeidere som Terje Kolaas. For tjelden og noen få andre andre trekkfugler har allerede landet på trøndersk jord.

- Faktisk er de første kortnebbgjessene også registrert. Det er i høyeste grad ting på gang, sier Kolaas.  

Men hittil har han ikke sett noen faresignal, snarere tvert imot.

- Det hender at vi finner selvdøde fugler, men det har jeg faktisk ikke sett i år.  

- Når tror du de første funnene kan bli gjort?

- Hvis det blir gjort, så skjer det nok i forbindelse med de store andetrekkene. Det skjer trolig i midten av eller slutten av april.  

NRK Trøndelag akkurat nå

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.