Ber om møte etter strømbrudd i Trondheim

En kommunalt ansatt var i livsfare da boreriggen traff en høyspentkabel i bakken. Samtidig forsvant strømmen til 22.500 strømkunder i Trondheim.

Trønderenergi

Trondheim kommune vil be om et møte med Trønderenergi for å diskutere hva som skjedde og eventuelt forbedre kommunens sikkerhetsrutiner. Kommunen er overrasket over at boreriggen traff på en høyspentkabel under grunnboring onsdag kveld.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

– Vi er glad for at det gikk bra med han som brukte boreriggen, sier avdelingsleder for geoteknikk i Trondheim kommune, Tone Furuberg.

– All berøring med høyspentlinjer og kabler er forbundet med livsfare. Det er mange prosedyrer vi har for å unngå at sånt skal skje, sier Tore Wuttudal, kommunikasjonsrådgiver i Trønderenergi.

Strømmen forsvant over store deler av Trondheim klokka 20.15 i går kveld og kom tilbake like før klokka 21.

Overrasket

Det pågikk grunnboring på en kommunal veg da boreriggen traff en 66 kilowatts høytspentskabel under bakken på Gløshaugen. Flammer slo opp igjennom hullet der det pågikk grunnboring onsdag kveld.

– Vi ble overrasket fordi vi har rutiner og kvalitetssikring som skal hindre at dette skjer. Nå undersøker vi hva som er årsaken til at vi allikevel boret i høyspent, men vi har ingen sikker konklusjon ennå, sier Furuberg.

Hadde kabelkart

Hun sier de på forhånd hadde fått kabelkart og at de visste at det var høyspentledninger og andre kabler i området.

Tore Wuttudal

Kommunikasjonsrådgiver i Trønderenergi, Tore Wuttudal, beklager at så mange mistet strømmen i Trondheim onsdag kveld.

Foto: Geir Wennberg / NRK

– Var ikke kartene gode nok?

– Kartene til Trønderenergi er generelt gode. Vi har ennå ikke god nok oversikt over hva som har skjedd. Trondheim kommune vil be om et møte med Trønderenergi for å diskutere hva som skjedde og eventuelt forbedre kommunens sikkerhetsrutiner, sier Furuberg.

Hun sier at de vil forbedre rutinene om det trengs.

Alvorlig

– Det er slike ting som ikke skal skje. I tilfeller der det skal jobbes i nærheten av kabler utleverer Trønderenergi kart, sier kommunikasjonsrådgiver i Trønderenergi, Tore Wuttudal.

Han sier det er umulig å svare på om kartene har vært gode nok. Dette er noe Trønderenergi skal se på.

– Det er store krefter når du kortslutter en hovedkabel. Det er jo alvorlig når strømnettet i så store deler av Trondheim faller ut.

Strømbrudd på Hvaler

Høyspentlinjene dirret i flere minutter. Store krefter ble satt i sving da høyspentlinjen kortsluttet under grunnboring. 22.500 kunder mistet strømmen. (Illustrasjonsbilde).

Foto: / NRK