NRK Meny

Ber om mer etterforskning i Obiora-saken

Riksadvokaten gir Spesialenheten for politisaker ordre om mer etterforskning av politiets handlemåte i Obiora-saken.

Eugene Ejike Obiora
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Artikkelen er flere år gammel.

Eugene Obiora døde etter en pågripelse i Trondheim 7. september i fjor. Fire polititjenestemenn var involvert i pågripelsen.

- Hovedbegrunnelse for videre etterforskning er at vi ønsker en fullstendig opplysning av denne alvorlige saken, sier Johan Fredrik Øydegard hos Riksadvokaten.

Riksadvokaten vil få klarlagt bedre enkelte forhold som kan være av betydning i vurderingan av om om det ble begått noe straffbart fra politiets side i saken.

Nye avhør

Riksadvokaten ber blant annet om tilleggsavhør av noen av de tjenestemennene som var i fyfiks kontakt med Obiora, for å få greie på hvorfor nigerianeren ble lagt i bakken, og om det forelå alternativer til den framgangsmåten politeit valgte. Det vil også bli hentet inn tilleggsuttalelser fra medisinsk sakkyndige.

Tok i bruk halsgrep

Obiora ble pågrepet ved Sentrum servicekontor på Nedre Elvehavn i Trondheim. Da Obiora motsatte seg pågripelse, ble han lagt i bakken og politiet tok også i bruk et omstridt halsgrep. Obiora mistet bevisstheten, og ble konstatert død på St. Olavs hospital etter at det ble gjort gjenopplivingsforsøk.

Sykepleierne som tok imot politibilen som brakte Obiora til sykehus, har i avhør gitt uttrykk for at han lå "helt slapt på magen med ansiktet ned i gulvet på kommandobilen.

Dødsfallet skyltes kvelning

I vedtaket til Spesialenheten for politisaker blir det konkludert med at dødsfallet skyldes kvelning. Det blir påpekt at punktblødninger, indre blødninger i halsmuskulaturen, samt brudd på skjoldbrusken skjedde som følge av halsgrepet som ble brukt på Obiora. Skadene førte til åndenød, men forårsaket ikke alene kvelningen, heter det.

Spesialenheten konkluderer med at det ikke bevisst ble utført "noen handling som alene har stoppet/hindret" Obiora i å puste. Videre heter det at det ikke kan utelukkes at Obioras død "kunne vært unngått dersom tjenestemennene hadde hatt kunnskap om mulige farer ved bruk av mageleie".

Mer etterforskning

Nå gir alt så Riksadvokaten Spesialenheten for politisaker ordre om å gjennomføre mer etterforskning av politiets handlemåte i Obiora-saken.

 

Video fra Trøndelag

Den vesle måkefuglen krykkje var en av kystens vanligste fugler, på 80-tallet var det hundretusener av dem i fuglefjellene langs kysten, men nå er den strekt truet. Fuglefjellene blir stille - og biologer er svært bekymra for utviklinga
Kystkommunen blir fordelt på Hemne/Halsa, Hitra og Orkdal.
Arne Sevaldsen fant Norges største gullklump under gullgraving i elva Gisna.