NRK Meny
Normal

Ber om full frifinnelse av utpekt dopingsjef

Forsvareren krever full frifinnelse av den 39 år gamle mannen fra Trondheim som er utpekt som hovedmann i norgeshistoriens største dopingsak.

Advokat Arve Opdahl

De færreste ville ha tålt det enorme mediekjøret som 39-åringen har blitt utsatt for, mener hans forsvarer, advokat Arve Opdahl.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Påtalemyndigheten mener 39-åringen var hjernen bak et velorganisert og kynisk kriminelt nettverk som ukritisk pøste ut enorme mengder muskeldop til tusenvis av kunder over hele landet bak en mur av sikkerhet og hemmelighold.

Les også: Vil ha rekordstrenge straffer i dopingsaken

Forsvareren, advokat Arve Opdahl, mener mannen er uskyldig, selv om han ledet en virksomhet som trykket store mengder dopingtabletter.

Bare «omforming» av ferdig doping

– Det de bedrev var ikke produksjon av doping, men bearbeiding av allerede ferdig produsert doping. Min klient har bare vært med å omforme dopingen fra pulverform til tablettform. De kjøpte virkestoffet fra Kina og bearbeidet det videre, sa advokat Arve Opdahl.

Dopingmidler

Dopingmidlene som nettverket solgte var ikke produsert, bare omformet, hevdet 39-åringens forsvarer.

Foto: Politiet

– Han må derfor frifinnes for tiltalepunktet om produksjon. Han kan heller ikke dømmes for noe alternativ. Da vil man være inne i et annet straffbart forhold og det er han ikke tiltalt for i denne saken, sa forsvareren.

Arve Opdahl er eneste forsvarer som har prosedert på omforming og bearbeiding. De øvrige advokatene nevnte ikke begrepene i sine forsvarstaler for de andre seks tiltalte i dopingsaken.

– Hadde en rolle

Forsvareren innrømmer at 39-åringen har hatt en rolle i saken fra oppstarten i 2006 til han solgte virksomheten i februar 2008, men at han maks har gjort seg skyldig i brudd på legemiddelloven.

Et underpunkt i de alvorlige dopingtiltalene dreier seg om produksjon og salg av legemidler som motvirker bivirkningene av doping.

– Det er uklart hvor stor denne produksjonen har vært og dette punktet kan være foreldet. Jeg mener at han ikke bør dømmes for dette heller, sa Opdahl i retten.

Uenig i alt

Forsvareren ba derfor om frifinnelse av 39-åringen, men tilføyde at hvis retten mener han er skyldig i brudd på legemiddelloven skal han ha kort straff.

– En ubetinget del skal ikke være lenger enn de 73 dagene som han har sonet i varetektsfengsel, og resten av straffen må gjøres betinget.

Aktor, statsadvokat Unni Sandøy, krevde tidligere i uka at retten dømmer 39-åringen til sju år og en måneds fengsel og inndragning av 4,73 millioner kroner fra fortjeneste på dopingsalg.

– Vi ber om frifinnelse også fra inndragningskravet. Vi er uenig i stort sett alt aktoratet har lagt frem, sa Opdahl.

– De færreste ville ha tålt mediekjøret

Advokaten hevdet også at den store medieomtalen av dopingsaken gjennom over to års politietterforskning har vært en stor belastning for 39-åringen.

Faksimile dopingsaken Dagens Næringsliv

Avisoppslag i Dagens Næringsliv i februar 2012 der en av de tiltalte i den store dopingrettssaken pågripes av politiet.

Foto: Faksimile: Dagens Næringsliv

– Vi har hatt pågripelser der media fulgte politiet. Vi har sett bunkevis med bilder av min klient på trykk, senest forleden dag der han føres ut av en politibil, klaget forsvareren blafrende med Dagens Næringsliv, eneste avis som har trykket fullt navn og bilde av 39-åringen og to andre tiltalte i saken.

– Den stadige mediadekningen har vært en ekstrabelastning for ham og familien som de færreste ville ha klart å leve med. Sammen med aktors utbasunering av ham som hovedmann skal dette få uttelling hvis han dømmes, krevde Opdahl.

Øvrige ber om samfunnsstraff og mild dom

Advokat Christian Wiig forsvarer en 27-åring som er tiltalt for å ha vært medhjelper i saken, blant annet ved å ha opprettet nettforumet som ble brukt til å selge dopingmidlene.

Jeg ber om at han frifinnes for å ha deltatt i organisert kriminell virksomhet og for inndragningskravet på 30.000 kroner. For øvrig ber jeg om at han anses på mildeste mulige måte, men ikke mer enn 14 måneders fengsel, sa Wiig.

Advokat Tone Skålevik representerer en 38-åring som har tilstått å ha vært medhjelper, og ba om også han frifinnes for å ha vært del av en kriminell gruppe. For øvrig ba hun om at han dømmes til samfunnsstraff i stedet for fengsel.

Advokat Thomas Øiseth forsvarer den sjuende og siste mannen på tiltalebenken, en 35 år gammel medhjelper.

Jeg ber om at retten vurderer å gi ham samfunnsstraff. Hvis han dømmes til fengsel, mener jeg det riktige vil være en deldom på 16 måneder der ti måneder sones i fengsel og et halvår gjøres ubetinget, sa Øiseth.

Dom i dopingsaken faller tirsdag 6.mai.