Ber om avklaring for Saemien Sijte

Sametingsråd Ann-Mari Thomassen ber partiene på Stortinget avklare situasjonen for det sørsamiske senteret i Snåsa.

Samisk kultursenter i Snåsa

Slik tenker arkitektene i SQ Arquitectos, Valencia at det nye samiske kultursenteret i Snåsa skal se ut.

Foto: Statsbygg

– Regjeringens forslag til statsbudsjett ga ingen signaler om en snarlig realisering av byggeplanene for Saemien Sijte. Nå må museet få klar beskjed om myndighetene har til hensikt å finansiere planene, eller om det må lages nye planer igjen, sier Thomassen i en pressemelding.

Ann-Mari Thomassen

Sametingsråd Ann-Mari Thomassen.

Foto: Privat
Birgitta Fossum

Direktør Birgitta Fossum.

Foto: Ristin Persson / NRK

25 års planlegging

Det har vært jobbet for å få på plass et nytt museumsbygg for Saemien Sijte i mange år. Planene er klare, og museet skal bygges på Horjemstangen ved Snåsavatnet.

Senteret skal også ha plass til kontorer for Sametinget, Duodjeinstituhtta, Nord-Trøndelag Reinsamelag, Reindriftsforvaltningen og språksenteret Gielem nastedh/Snåsa kommune, ifølge nettsidene til Saemien Sijte.

I april i år sa ledelsen ved senteret at mer enn 25 års planlegging var nok. Men da forslaget til statsbudsjett ble presentert i forrige uke, ble det klart at det ikke blir byggestart i 2015.

Ifølge NRK Sápmi er kostnaden anslått til 200 millioner kroner.

– Uverdige arbeidsforhold

Ifølge sametingsråden har de ansatte uverdige arbeidsforhold, og gjenstander lagres uforsvarlig i fuktige og gamle lagre for ammunisjon.

– Situasjonen er prekær og kan ikke fortsette, sier Ann-Mari Thomassen.

Hun sier at det sørsamiske samfunnet har vært svært tålmodig. Samtidig understreker hun at samfunnet er presset, både språklig og kulturelt.

– Slitsomt og frustrerende

Direktør for Saemien Sijte, Birgitta Fossum, er skuffet over situasjonen.

– Det er veldig slitsomt og frustrerende. Det er klart det er en skuffelse blant de ansatte.

Hun sier ønsker å jobbe med fag og utvikle det sørsamiske museet. Nå ønsker de å komme i dialog med Kulturdepartementet for å få avklart hva man mener.

– Tenker man å realisere Saemien Sijte som det foreligger i dag, eller er det andre ting som må til? Må vi starte å jobbe med dette prosjektet på nytt igjen? Det å få en avklaring er kanskje første skritt, sier Birgitta Fossum til NRK.