NRK Meny

Ber landbruksminister beholde Kvithamar

Onsdag har landbruksminister Jon Georg Dale sagt ja til å møte Forskerforbundet og Naturviterne. Forskere er bekymret for regjeringas vedtak om å legge ned Norges første bygde forskningsstasjon for landbruket.

Petter Aaslestad, leder Forskerforbundet

Leder i Forskerforbundet, Petter Aaslestad møter landbruksminister Jon Georg Dale onsdag formiddag.

Foto: Erik Norrud
Kleven
Journalist

Tidligere landbruksminister Sylvi Listhaug og regjeringa bestemte i 2015 at Kvithamar forskningsstasjon i Stjørdal skal legges ned og flyttes til Steinkjer.

I sommer vedtok styret i Norsk institutt for bioøkonomi, NIBIO, å følge opp regjeringas vedtak om flytting. Det førte til at direktør i NIBIO, Alvhild Hedstein gikk av i protest fordi hun mener dette ikke er faglig og økonomisk forsvarlig å legge ned Kvithamar forskningsstasjon, som gjennom mange tiår har forsket på planter og klima.

Jon Georg Dale

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) møter Forskerforbundet og Naturviterne onsdag. Vedtaket om å legge ned Kvithamar forskningsstasjon ble gjort i 2015 før han ble statsråd.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Møter landbruksministeren

Klokka 12 onsdag møter landbruksminister Jon Georg Dale Forskerforbundet og Naturviterne.

– Vi har bedt om et møte med landbruksministeren fordi vi mener at det er tungtveiende faglige grunner til å opprettholde forskningsaktivitet på Kvithamar, sier leder i Forskerforbundet, Petter Aaslestad til NRK.

Landbruksministeren vil ikke uttale seg om saken før etter møtet onsdag.

Kvithamar er Norges første bygde forskningsstasjon som ble etablert i 1923 og det er 450 dekar forsøksfelt på planter og jord.

Viktig for internasjonal forskning

Tidligere direktør i NIBIO, Alvhild Hedstein vil beholde både Kvithamar og et nytt senter i Steinkjer.

Kvithamar forskningsstasjon

Kvithamar forskningsstasjon har forsket på landbruk i nesten 100 år. Regjeringa har bestemt at forskningsstasjonen skal legges ned innen utgangen av 2018.

Foto: Eivind AAbakken/NRK

– Vi har ikke gått inn i lokaliseringsdebatten i denne saken. Det handler om å videreutvikle det forskermateriale som er på Kvithamar og som ikke kan flyttes. Materiale brukes og inngår i internasjonale forskningsstudier. Vi håper det finnes en løsning slik at dette arbeidet kan fortsette, sier lederen i Forskerforbundet, Petter Aaslestad.

I sommer sendte Humbolt Universitetet i Berlin er brev til ledelsen i NIBIO der de understreker at denne forskninga er viktig i deres internasjonale forskningsarbeid.

I 50 år er det forsket på planter ved den fonologiske hagen knyttet opp mot klimaendringer. Kvithamar i Stjørdal er den nordligste forskningsstasjonen som gir data til dette internasjonale prosjektet.

Vil videreutvikle forskninga

– Det er viktig med forskning i lange tidsserier for å se endringer over tid og dette kan også brukes i klimaforskning, sier Aaslestad.

Når de møter landbruksministeren vil de ta opp viktigheten av det materiale som er på Kvithamar og muligheten til å videreutvikle tidsserier av forskninga som har pågått i nesten 100 år.

Alvhild Hedstein gikk av som direktør i NIBIO i sommer fordi hun mener at det ikke er faglig og økonomisk forsvarlig å legge ned Kvithamar forskningsstasjon.

Tidligere direktør i NIBIO; Alvhild Hedstein gikk av i protest. Hun mener det ikke er faglig forsvarlig å legge ned Kvithamar forskningsstasjon.

Video fra Trøndelag

19. mai er det 100 år siden Rosenborg Ballklub så dagens lys. NRK og RBK inviterer til bursdagsfest og folkefest på Lerkendal for HELE NORGES RBK.
Åge Aleksandersen og Arve Tellefsen om «Bilde tå'n Ivers» og den nyinnspilte versjonen til Rosenborgs 100-årsjubileum.
Trondheims-Ørn ble stifta for for hundre år siden i dag. 
Mens Rosenborg feirer så det høres langt utenfor Trøndelag, er det en langt mer beskjeden markering av damelagets jubileum.