Hopp til innhold

Ber foreldre droppe barnetoget

Mens folk flere steder i landet frykter laber 17. mai-stemning på grunn av mangel på folk og korps, har de helt motsatt problem i Trondheim.

Barnetoget i trondheim

TOPP STEMNING: Mange foreldre syns det er stas å gå sammen med barna i barnetoget i Trondheim på 17.mai, men nå blir de bedt om å heller stå på sida og se på for at barna skal slippe å bruke over to timer på å snegle seg gjennom byen.

Foto: Terje O. Nordvik

– Barnetoget er for langt, og vi har kommet med en henstilling der vi ber om at bare barna, lærere og foreldrekontakter går der, sier nestleder i 17. mai-komiteen i Trondheim, Tone Stav til NRK.

Hun presiserer at hun syns det er veldig bra at det er så stor oppslutning rundt 17. maifeiringa i Trondheim, men håper foreldre og søsken kan stå på sidelinja og se på barna når de går i tog sammen med klassen sin.

Tone Stav

Tone Stav, som er nestleder i 17.maikomiteen i Trondheim, håper foreldre vil synes det er greit å se på barna sine i barnetoget.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

– Det er jo hyggelig å gå i tog sammen med barna, men kanskje familiene heller kan gå sammen med barna fra nærskolen og frem til byen.

– Viktigst at barna har det bra

I fjor tok barnetoget over to timer, og ble avsluttet like før borgertoget starta. Da ble det litt for mye stress for barn som skulle delta i begge togene, mener 17. mai-komiteen.

– Først og fremst vil jeg at dagen skal bli så bra som mulig for barna, og da bør de få tid til å ta en pause mellom togene, sier Stav.

Stav har foreløpig ikke fått noen store reaksjoner etter at saken først ble omtalt i Adresseavisen, og sier at hun håper folk er enige i at det er best for barna å gjøre det slik.

Kan bli dårlig 17. mai-stemning

– Jeg skjønner at noen kan bli skuffa, men det er jo litt viktig at barna vises i toget også, sier hun.

Skuffelsen er nok uansett større hos folk i blant annet Andebu i Vestfold, hvor 17. maifeiringa blir uten korps, og i Nesseby i Finnmark hvor ingen vil ta ansvar for å arrangere 17. maifeiringa.

Nesseby sentrum

LABER STEMNING: Det kan bli lite med flagg og 17. maistemning i Nesseby sentrum hvis ingen tar ansvar for å arrangere grunnlovsfeiringa.

Foto: Bent Johansen, Isak Saba senterets pressebilde

– Vi er en liten kommune, og mange av innbyggerne er med på mange arrangementer. Det er mye å gjøre for få mennesker, sier kulturkonsulent Jørgen Betten i Nesseby til NRK.

De har blant annet tilbudt et honorar på 10 000 kroner for å friste folk til å ta ansvar for arrangementet.

Uaktuelt å sende barna utenbys

Tone Stav i Trondheim håper foreldre respekterer ønsket om at de kan se på barna fra sidelinjen i stedet for å gå sammen med dem, såfremt barnet ikke har spesielle behov for å ha foreldrene med i toget.

– Kanskje noen Trondheimere kunne vært lånt ut til mindre steder på 17. mai?

– Det er klart at vi også unner de andre tog, men barna vil nok helst feire i sin egen by og vi håper virkelig at oppslutningen om barnetoget fortsetter her i Trondheim, sier hun.