Hopp til innhold

Moderat snøskredfare farligere enn antatt

– Statistisk sett er det flere som blir tatt av skred når snøskredfaren er moderat, enn når den er meget stor, sier Martin Bøe i Norske Redningshunder til NRK.

Snøskredøvelse Røde Kors Oppdal

HVERT MINUTT TELLER: Røde Kors Oppdal øver på snøskredsøk. Sondestang og metallspade kan være nyttige hjelpemidler.

Foto: Ida Kristine Holm / NRK

Bøe, som har nærmere 30 års erfaring med hundesøk i snøskred, påpeker at skigåere ofte tar større risikoer når farenivået ligger på nivå to eller tre.

Ved farenivå fem har folk vett til å holde seg inne, sier han til NRK.

Nå ber Bøe og samarbeidspartner Røde Kors folk om å vise ekstra hensyn. Selv i middels utsatt terreng bør man ferdes varsomt.

Fortsatt betydelig snøskredfare

Røde Kors Oppdals korpsleder Rune Fossum

VÆR VARSOM: Korpsleder i Oppdal Røde Kors, Rune Fossum, ber folk holde seg oppdatert på snøskredvarselet.

Foto: Ida Kristine Holm / NRK

I februar har det gått flere store skred, blant annet på Oppdal i Trøndelag hvor en flokk tamrein ble begravet i snømassene. Denne vinterferiehelga varsler Varsom.no om moderat til betydelig snøskredfare flere steder i landet. Dette gjelder spesielt i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, samt deler av Midt-Norge og Nord-Norge.

– Det beste folk kan gjøre er å holde seg oppdatert på snøskredvarselet der de er. Varsom.no har en veldig god og detaljert oversikt, sier Rune Fossum, korpsleder i Oppdal Røde Kors, til NRK.

– Hvert minutt teller

Skulle en bli vitne til skred, ber Fossum om at man varsler politiet på telefon 112. Hvis det er trygt kan man starte søk i overflata for å se etter folk eller gjenstander som kan lede fram til de skredtatte.

Norske Redningshunders Martin Bøe med hunden Tsar

REDDER LIV: Martin Bøe har drevet skredsøk med hund i snart 30 år. Her er han med to år gamle Tsar, som snart er godkjent for vintersøk.

Foto: Ida Kristine Holm / NRK

– Rop om hjelp og samle mest mulig mennesker, slik at dere kan undersøke overflaten grundig. I likhet med hjerte- og lungeredning ved hjertestans, er tid svært avgjørende her - hvert minutt teller, sier Fossum og legger til:

– Blir du selv tatt av skredet må du forsøke å holde deg i overflata. Svøm og fjern utstyr som kan dra deg ned. Det er ikke lett, men det er det beste tipset jeg har, sier Fossum.

Ifølge korpslederen gir funn innen 35 minutter størst mulighet for overlevelse. Det kan derfor være lurt å ha en Recco-brikke innsydd i tøyet, eller å ha med seg sender- og mottagerutstyr.

– Det kan skille mellom død og liv. Sender-mottager er det mest effektive elektroniske søkemiddelet vi har per i dag, opplyser Fossum.