NRK Meny
Normal

Ber folk koke drikkevannet

Flommen kan føre til at folk blir syke av å drikke vannet fra springen. Mattilsynet ber folk som bor i flomrammede områder om å koke drikkevannet.

Flom Ålen sentrum

Ålen sentrum i Holtålen kommune er hardt rammet av storflommen i Gaula. Innbyggerne her bør koke vannet før de drikker det for å unngå smitte.

Foto: Nea radio

– Slike flommer som vi har i Midt-Norge nå er en av de alvorligste påkjenningene vi har på vannledningsnettet og for vannsikkerheten til forbrukerne, sier regiondirektør i Mattilsynet i Trøndelag og Møre og Romsdal, Bjørn Røthe Knudtsen til NRK.

Ifølge Knudtsen er det ingen tvil om at flommen i Sør-Trøndelag er en alvorlig hendelse for vannforsyningen.

Etter gårsdagens storflom i Ålen, ligger bygda i ruiner. Rundt femti personer er isolert. Flommen i fylket har tatt med seg store mengder trær og røtter ut i Trondheimsfjorden.

Kloakk i vannet

Risikoen for forurensing av drikkevannet øker betraktelig når påkjenningen på vannledningssystemene er så stor at det oppstår direkte brudd på rørene.

– Det kan komme kloakk og forurensning fra flomvannet inn i vannrørene og dermed inn i husene til folk, sier Knudtsen til NRK.

Flomvannet tar også med seg mye forurensning.

Bjørn Røthe Knudtsen

Regiondirektør i Mattilsynet, Bjørn Røthe Knudtsen, ber folk i flomrammede områder koke drikkevannet.

Foto: NRK

– Hvis ikke det er svært god sikring med desinfeksjon av vannet før det når forbrukerne er det fare for at man kan bli syke av vannet.

– Bruk av vannkoker billig forsikring

I Holtålen i Sør-Trøndelag har den enorme flommen ført til brudd på vannrørene, og folk har fått beskjed om å koke vannet for sikkerhets skyld.

– En god bruk av vannkokeren er en billig forsikring. Man bør koke vannet inntil kommunen eller vannverkseieren forsikrer om at kvaliteten på vannet er god igjen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Det er julebordstid, og uhell kan skje, skal vi tro tannlegene...
Fra 1. januar får du nyheter klokka 18:55, 20:55 og 22:55.