Hopp til innhold

Ber folk kastrere katta

– ID-merk og kastrér katta di, oppfordrer Dyrevernnemnda og en rekke andre. De vil få bukt med løskattproblemet.

Video LOSKATTER-220310-ST_TL.mp4

– Katter bør være kastrert, sier flere grupper.

«Eske med 4 kattunger funnet gjenteipet i Tillerskogen. Eier hadde satt dem ut for å dø en langsom og pinefull død. To var døde da de ble funnet, to levde såvidt.»

Slik lyder en av mange meldinger Dyrevernnemnda i Trondheim har fått inn.

Nemda er blant deltakerne i en ny infokampanje om katter. Etter planen skal denne gjøre at folk tar med katta til dyrlegen for å kutte reproduksjonsmuligheten til dyret.

Det skal forhindre at uønskede katter blir født. Slik skal både tragiske skjebner som den i meldingen over og problemet med løskatter unngås.

Hege Wenzel i Dyrebeskyttelsen i Trondheim

Hege Wenzel i Dyrebeskyttelsen i Trondheim er opptatt av kattevelferd.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen

– Vi tok inn 280 katter i fjor, men det er bare toppen av isfjellet, sier Hege Wenzel i Dyrebeskyttelsen i Trondheim. De er også med på kampanjen.

– Vi vet om mange katter som vi ikke har mulighet til å hjelpe. Løskatter er et kjempestort problem, og katter formerer seg kjapt. Kastrering av så mange som mulig vil få ned populasjonen, sier Wensel.

Et helseproblem

I tillegg til Dyrebeskyttelsen og Dyrevernnemnda bidrar Foreningen for Omplassering av Dyr (F.O.D.) i Trondheim , Mattilsynet og Trondheim Kommune i kampanjen.

– For mange løskatter er dumt av mange grunner, mener Morten Haugen, naturforvalter i Miljøenheten i kommunen.

Morten Haugen

Morten Haugen i Miljøenheten i Trondheim Kommune brenner for å bli kvitt løskattproblemet.

Foto: Privat

– For det første lider kattene av å ikke ha noen eier som gir dem mat. For det andre kan det skade det biologiske mangfoldet når blant annet små fugler og andre små dyr blir mat for sultne katter. For det tredje kan løskattene spre smitte, også til mennesker, sier han.

Som en bonus legger han til at kastrerte katter ikke er så opptatt av å markere revir, så det blir mindre lukt av «kattpess» rundt omkring.

– Kommunens oppfordring er at alle bidrar, så vi får ned bestanden av løskatter, avslutter Haugen.