Hopp til innhold

Ber folk fjerne brann-fristelsene

Etter flere påsatte branner i Trondheim ber brannsjefen folk om å fjerne søppel og skrot fra hus og bygg, slik at potensielle ildspåsettere ikke faller for fristelsen til å tenne på.

Røykdykkere foran brann i Klæbuveien

Røykdykkere og politi kom rask til stedet. Brannsjefen i Trondheim mer vi alle må følge med litt ekstra. Her fra brannen i Klæbuveien tirsdag morgen.

Foto: HENRIK SUNDGÅRD

Tirsdag morgen gikk nok en gang brannalarmen hos Trøndelag brann- og redningstjeneste. Meldingen gikk på brann i en av de eldre murblokkene i Klæbuveien, som har treverk i etasjeskillerne. Brannvesenet fryktet storbrann og dro mannsterkt ut.

Et branntilløp i kjelleren hadde blitt slukket, men brannvesenet mente noen hadde forsøkt å tenne på.

Politiets tekniske undersøkelser styrker teorien om at brannen er påsatt, sier krimvaktleder Kristian Mørkved til NRK tirsdag ettermiddag.

Politiet trenger tips

Av hensyn til etterforskninga vil han ikke si hva som ble tent på i kjelleren.

– Politiet har avhørt beboere, men ber fortsatt om publikums hjelp dersom de har sett mistenkelig aktivitet i og rundt Klæbuveien i morges, opplyser Mørkved.

Nå har det vært litt for mange ildspåsettelser på kort tid. Da er det viktig å fjerne fristelsene og begrense adgang til mulige ildspåsettelser, sier brannsjef Torbjørn Mæhlumsveen i Trøndelag brann- og redningstjeneste, til NRK.

Kirker og asylmottak mest utsatt

I hele 2014 har brannvesenet hatt spesielt fokus på utvendig brannstart. Mer enn ti prosent av alle bygningsbranner er nemlig påsatt. Brannsjefen sier det er viktig å holde antennelig søppel og skrot vekk fra byggene slik at potensielle ildspåsettere ikke faller for fristelsen til å tenne på.

– Tradisjonelt sett er det asylmottak, barnehager, skoler, kirker og garasjeanlegg som er meste utsatt for ildspåsettelse, sier Mæhlumsveen.

God belysing rundt bygg er også et av tiltakene brannsjefen foreslår for å forhindre brann.

– De driver med lyssky virksomhet, de som tenner på. Det kan også være tidkrevende å få fyr. Om det er god belysing, øker risikoen for å bli tatt på fersken, sier Mæhlumsveen.

Hold døren låst

I Elgeseter gate startet brannen i kjelleren, og ble slukket før den fikk gjort alvorlig skade.

– For meg er dette et soleklart eksempel. Hvis døren hadde vært låst, hadde vi kanskje unngått dette.

Til tross for flere påsatte branner de siste månedene, mener brannsjefen folk ikke har noe å frykte.

– Jeg tror ikke vi skal være engstelige, men vi skal være årvåkne og ta ansvar for hus og heim. Kanskje skal vi følge med litt ekstra, sier Mæhlumsveen.