Hopp til innhold

Bekymret for antall fedmeoperasjoner i Norge

I dag ble fedmeoperasjon nummer 1000 gjennomført på Sykehuset Namsos. Kirurgene håper vi kan endre kosthold og levesett framover, slik at man unngår så mange operasjoner.

Solvår Anita Johansen

Solvår Anita Johansen prøvde det meste for å gå ned i vekt, og er nå glad for fedmeoperasjonen.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Solvår Anita Johansen

Solvår Anita Johansen prøvde det meste for å gå ned i vekt, og er nå glad for fedmeoperasjonen.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Det var Namdalsavisa som omtalte saken først (krever innlogging).

– Jeg har prøvd ulike kurer og alternative behandlinger. Man går litt ned, så går man opp igjen. Dette føler jeg som siste mulighet og jeg er glad for operasjonen, sier Solvår Anita Johansen til NRK.

Hun ble i dag pasient nummer 1000 som ble operert for fedmeproblemer ved sykehuset Namsos.

Hun er ikke alene. Tall fra en rapport i 2014 viser at halvparten av den norske befolkning er overvektige.

Kirurgene er bekymret

Hallvard Græslie

Hallvard Græslie er bekymret over antall fedmeoperasjoner.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Hallvard Græslie gjorde sin første fedmeoperasjon tilbake i 2004, og mange flere har det blitt siden den gang. Ironisk nok ble pasient nummer 1000 i dag feiret med bløtkake.

– Vi syns vi har gjort veldig mye bra for mange pasienter. Men jeg håper selvfølgelig at det kan være noe annet i framtiden som gjør at vi ikke trenger å operere, sier Græslie.

For han er bekymret over antall fedmeoperasjoner her i landet og roper et varsko mot det han mener har blitt et stillesittende samfunn.

– Samfunnet har forandret seg. Det er lettere å få tak i energitett mat. Før sprang vi etter maten. Nå står maten i ro og vi sitter i sofaen.

Mindre aktiv og dårligere mat

Han mener det er to grunner til at mange mennesker sliter med overvekt.

– Mindre aktivitet har mye å si, men også hvor mye vi får i oss av mat og drikke som er energitett.

For Solvår Anita Johansen ble valget enkelt når andre ting ikke fungerte. Likevel skulle hun ønske at hun ikke var i denne situasjonen, og er enig med Græslie at noe må gjøres.

– Jeg ser trenden er økende blant barn og voksne med overvekt. Det er viktig å starte tidlig så barn får mer fysisk aktivitet i skolen, og at de lærer mer om kosthold, sier Johansen.

– Ingen lettvint løsning

Magnus Strømmen er forsker ved Senter for fedmeforskning, og han mener man bør være flinkere til å ta tak i problemet før det blir kronisk.

– På en fedmepoliklinikk så kan man kanskje prøve med dietter og veldig tett oppfølging. Man må jobbe for å utvikle alternative behandlingsmetoder, men det er klart at hvis man har kommet så langt at fedmeproblemet er kronisk, så er operasjon det beste, sier forskeren.

Han understreker at denne operasjonen absolutt ikke er en lettvint løsning.

– Dette krever mye forbehandling og motivasjon fra den som skal gjennomgå operasjonen. Det gir en god effekt, men man skal vite hva man går til, sier han.

Pasient nummer tusen ble operert for fedme ved Sykehuset Namsos. Alt for mange får en slik operasjon, mener kirurgene.

Solvår Anita Johansen er fedmepasient nummer 1000.