Begikk overgrep hjemme på gården – dømt til fire års fengsel

Gjennom flere år begikk mannen i 70-årene overgrep mot unge menn hjemme på gården sin nord i Trøndelag. Nå er han dømt til fengsel i fire år og to måneder.

Aktor Kaia Strandjord

STATSADVOKAT: Statsadvokat Kaia Strandjord var aktor i straffesaken mot den nå dømte trønderen i 70-årene.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

Da rettssaken startet mot mannen i Namdal tingrett 9. mars, kom det fram at både fedre og sønner mente de hadde blitt seksuelt utnyttet av tiltalte mens de var i arbeid på gården hans.

Nå har tingretten dømt mannen til fengsel for overgrep mot fem menn. Han må også betale mennene 440.000 kroner i erstatning, går det fram av dommen.

Fedre og sønner

Statsadvokat Kaia Strandjord var aktor under straffesaken mot mannen i 70-årene, og forklarte retten om overgrep mot unge gutter helt tilbake til 1990-tallet.

To av fedrene til de som er fornærma i saken, mener også de ble utsatt for overgrep da de var unge. Dette er saker som er foreldet.

– Det sier noe om hvor vanskelig det har vært å snakke om dette. Mange har følt på skam og sinne, og har fått psykiske problemer. Dette er noe de skjemmes over. Både det å ha vært deltakende i handlingene, og det å ha blitt utsatt for det, sa Strandjord til NRK. da rettssaken startet.

– Skamfullt

En av de fornærmede i saken er en mann i 40-årene. Han jobbet på tiltaltes gård på 1990-tallet, og først på 2000-tallet.

– Han var en grei kar, men ei helg utnyttet han meg da jeg sovnet på sofaen. Jeg våknet av at han forgrep seg på meg. Jeg var helt forsvarsløs, og det var skamfullt, forklarte den fornærmede mannen i retten.

Mannen som nå er dømt i saken, har hele tiden nektet straffskyld. Under rettssaken hevdet han anklagene mot han var oppdiktet.

– Det blir ord mot ord i denne saken, sa den tiltaltes forsvarer, advokat Morten Andreassen, under behandlingen i Namdal tingrett.

– 20 år gammel rykte

– Det er et over 20 år gammelt rykte som nå skal rulles opp. Dette har blitt til anklager. Det er ord mot ord. Han nekter derfor å forklare seg for retten. Vi viser derfor til det han har sagt i avhørene med politiet, sa Andreassen da rettssaken startet i Namdal tingrett.

Statsadvokaten tiltalte mannen for overgrep mot sju personer, mens det opprinnelig var 15 fornærmede i saken. Nå er han altså dømt for overgrep mot fem av disse mennene.

– Åtte av sakene er lagt bort fordi de var foreldet, sier Strandjord.

Saken startet i fjor sommer da to personer varslet politiet om mannen. Den ene hadde sett tiltalte med en yngre gutt, og skrev da et brev til politiet om det han selv hadde opplevd for flere år siden.

– Dermed ble tiltalte pågrepet, og etterforskningen av saken startet, sa Strandjord da rettssaken startet.

Den eldste saken er fra 2004 da han skal ha forgrepet seg på en person som både sov og var beruset. Fra 2010 til 2012 skal han ha begått overgrep mot en person med en psykisk lidelse, og fra 2012 til i fjor sommer.