NRK Meny
Normal

Bedre tider for hoftepasienter

Sykehuset Namsos er først i Midt-Norge med å ta i bruk ny muskelbesparende kirurgi ved hofteoperasjoner.

Kjell Griegel

Overlege Kjell Griegel ved Sykehuset Namsos mener den nye operasjonsmetoden sparer hoftepasientene for både smerter og plager.

Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

Den nye metoden har i gjennomsnitt redusert liggetida med to døgn.

Mindre smerte

– I tillegg sparer den pasientene for mye av smertene og plagene etter operasjonen, opplyser sier overlege Kjell Griegel ved Sykehuset Namsos.

Et utslitt hofteledd er noe mange sliter med, og ofte ender det i en operasjon der det settes inn kunstige deler. Det er ikke mange år siden dette var regnet som et stort inngrep, og resultatet var at pasienten måtte holde senga i lang tid.

Operasjonsstue Sykehuset Namsos

Hoftepasientene i Namsos ligger nå to døgn kortere på sykehus enn før.

Foto: Trond Leirvik / NRK

– Vi har etter hvert funnet ut at man kan gjøre inngrepet mindre ved å gå inn i hofteleddet uten å løsne muskulaturen. Det gir mindre smerter og pasientene får færre problemer under opptreningen, sier Griegel.

Går samme dag

I dag kan man faktisk opp å gå samme dag, når den nye metoden brukes. Astrid Eldorsen skal ut fra sykehuset i Namsos tre dager etter å ha fått satt inn kunstig hofte.

– Jeg synes det er veldig bra man har kommet så langt i legevitenskapen. Dette går fort og de er forholdsvis sprek etterpå, sier hun.

Kjell Griegel sier sykehuset har kortet ned liggetida for hoftepasientene betraktelig de siste årene.

– De tre siste årene er liggetida redusert med to døgn. Før var den i gjennomsnitt seks og et halvt døgn, og nå er vi nede i fire og et halvt døgn. Trolig kan den bli enda levere, mener Kjell Griegel.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Det er julebordstid, og uhell kan skje, skal vi tro tannlegene...
Fra 1. januar får du nyheter klokka 18:55, 20:55 og 22:55.