NRK Meny

BBC følger trøndersk gyrokamp

Kampen mot lakseparasitten i Steinkjervassdraget vekker internasjonal oppsikt.

Rotenonbehandling
Foto: NRK

Artikkelen er flere år gammel.

Lørdag skal Steinkjervassdraget behandles med rotenon for tredje gang, fagfolkene håper å ta knekken på den fryktede lakseparasitten Gyrodactylus Salaris.

Skottene vil lære

Nå vekker kampen mot parasitten i Steinkjer internasjonal oppsikt. En representant fra skotske myndigheter skal følge helgas aksjon.

Heather Jones

Heather Jones.

Foto: NRK

- Jeg er her for å se og lære, vi samarbeider med norske myndigheter om å utveksle kunnskap og erfaringer, sier Heather Jones, direktør med ansvar for fiskehelse i Skottland. Også et fjernsynslag fra BBC skal følge rotenonbehandlinga.

Laksefiske er ei viktig næring i Skottland og Heather Jones sier det er viktig å hindre at gryoen kommer til elvene deres.

- Vi informerer fisketurister og kanopadlere om desinfisering, vi ønsker ikke at de tar med seg parasitten til Skottland. Vi har også en svært detaljert plan i tilfelle det skulle dukke opp smitte, på den måten kan vi handle raskt og riktig, sier Jones til NRK.

- Kan ikke gi opp

Fiskeforvalter Anton Rikstad hos fylkesmannen i Nord-Trøndelag tror de vil lykkes med å slå ut parasitten denne gangen.

- Vi har mer kunnskap, opplegget er mer romslig i form av noe hardere dosering og dobbel behandling. Vi aksjonerer nå og tar en ny runde til sommeren, sier Rikstad.

Han sier det er svært viktig at de lykkes.

- Vi har ikke råd til å gi opp denne kampen. Vi har så mange gode lakseelver utover i Trondheimsfjorden at vi må hindre at parasitten sprer seg. Derfor prøver vi nå en tredje gang, sier fiskeforvalter Anton Rikstad.

Rotenon

Video fra Trøndelag

Arne Sevaldsen fant Norges største gullklump under gullgraving i elva Gisna.

< (MUSIKK:Tittel: Find MeKomp.: Pete KelleherUtøver: Sigma + BirdyUtgitt: 2016Platem.: 3 Beat Productions 05037128223252Tid brukt: 0'21Arkinvnr.: NONRE653347HD0005Tittel: A summer romanceKomp.: Kåre GrøttumUtøver: Sigmund Groven + Tommy Reilly + Armon String QuartetAlbum: Music for two harmonicas (1976)Platem.: Polydor 2922 008Tid brukt: 0'15Arkivnr.: NONRO060783LP0104)
De siste årene har det blitt færre sjøfugler langs kysten. 
På Sklinna nord i Trøndelag leser forskerne økosystemet i skarvespy. Og kan makrellen kan være en nøkkel til å forstå det som skjer?