BBC følger trøndersk gyrokamp

Kampen mot lakseparasitten i Steinkjervassdraget vekker internasjonal oppsikt.

Rotenonbehandling
Foto: NRK

Lørdag skal Steinkjervassdraget behandles med rotenon for tredje gang, fagfolkene håper å ta knekken på den fryktede lakseparasitten Gyrodactylus Salaris.

Skottene vil lære

Nå vekker kampen mot parasitten i Steinkjer internasjonal oppsikt. En representant fra skotske myndigheter skal følge helgas aksjon.

Heather Jones

Heather Jones.

Foto: NRK

- Jeg er her for å se og lære, vi samarbeider med norske myndigheter om å utveksle kunnskap og erfaringer, sier Heather Jones, direktør med ansvar for fiskehelse i Skottland. Også et fjernsynslag fra BBC skal følge rotenonbehandlinga.

Laksefiske er ei viktig næring i Skottland og Heather Jones sier det er viktig å hindre at gryoen kommer til elvene deres.

- Vi informerer fisketurister og kanopadlere om desinfisering, vi ønsker ikke at de tar med seg parasitten til Skottland. Vi har også en svært detaljert plan i tilfelle det skulle dukke opp smitte, på den måten kan vi handle raskt og riktig, sier Jones til NRK.

- Kan ikke gi opp

Fiskeforvalter Anton Rikstad hos fylkesmannen i Nord-Trøndelag tror de vil lykkes med å slå ut parasitten denne gangen.

- Vi har mer kunnskap, opplegget er mer romslig i form av noe hardere dosering og dobbel behandling. Vi aksjonerer nå og tar en ny runde til sommeren, sier Rikstad.

Han sier det er svært viktig at de lykkes.

- Vi har ikke råd til å gi opp denne kampen. Vi har så mange gode lakseelver utover i Trondheimsfjorden at vi må hindre at parasitten sprer seg. Derfor prøver vi nå en tredje gang, sier fiskeforvalter Anton Rikstad.

Rotenon

Video fra Trøndelag

Arbeidet med å redde den sterkt utryddingstrua fjellreven, bærer frukter. Bestanden i Skandinavia er tredobla på ti år, men fortsatt må revene ha hjelp.
Åpen dag hos RBK på Lerkendal
Nå åpner over fire mil med nye skuterløyper i Tydal. Kommunen er den første som åpner løyper for rekreasjonskjøring i Sør-Trøndelag.