Hopp til innhold

Barth Eide: Jobbmuligheter er viktig

Forsvarsministeren kom til Ørlandet med mange spørsmål og få svar i veska si, men var tydelig på at Ørland må overbevise når det gjelder arbeidsmuligheter for de ansattes familier.

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide var opptatt av arbeidsmulighetenes til de forsvarsansattes ektefeller på Ørland.

Foto: Jacquelyn Martin / Ap

– Jeg har ulike spørsmål i Bodø og Ørland. Her gjelder det bosettingsmønster og hvordan vi kan få til et tilbud til to-inntektsfamilier, sa Forsvarsminister Espen Barth Eide da han kom til Ørland.

– Hvor kan de ansatte ektefeller bo og jobbe? Hvilke muligheter er det for pendling, for eksempel? Lurte forsvarsministeren på.

Les også: Amerikanerne spådde at Barth Eide ville bli forsvarsminister i 2010

Les også: Bodø Venstre vil ha kampflybasen til Ørland

Bodøs fordel er samtidig byens slagside

Forsvarsminister Espen Barth Eide understreket hvor viktig han synes arbeidsplasser for de ansattes partnere er.

– Luftforsvaret er en kompetanseintensiv del av Forsvaret. Både på bakken og i lufta trenger vi svært kompetente folk som har et godt og stabilt liv rundt seg med familie.

– Bodø har her en fordel at det ligger midt inne i en by, med det er på mange måter også Bodøs ulempe. Derfor er det viktig å ha denne dialogen både i Bodø og her på Ørlandet, sa forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) da han besøkte Ørland mandag.

Pendlerfrieri

Forsvarsministerens partifeller i regionen var raskt ute med å berolige forsvarsministeren om at alt er på stell i forhold til arbeidsmuligheter for de ansattes familier. Trondheims ordfører Rita Ottervik (Ap) mener Ørland hovedflystasjons fremtid betyr mye for både Trondheim og distriktet, og hun har mye å tilby.

– Vi er opptatt av å tilrettelegge for den felles bolig- og arbeidsregionen som Ørland og Trondheim er en del av, og sørge for at de som skal pendle skal få en enklest mulig vei.

– Vi mener vi har mye å bidra med for at de dyktigste folkene i framtida har lyst å jobbe i Forsvaret og på Ørlandet.

Overraskende hurtig hurtigbåt

Sør-Trøndelags fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) la til at den nye hurtigbåten skal gi 15 minutter kortere reisetid mellom Trondheim og Ørland på enkelte ekspressavganger.

– På hurtigbåten innover har vi fått presentert de samferdselsprosjektene som bringer denne regionen mer sammen. Det har vi forstått er vesentlig i hans vurderinger.

Det å ta med Barth Eide på Kystekspressen, og ikke fly han direkte til flybasen må ha vært et riktig trekk. For til Adresseavisen sa forsvarsministeren at han ble overrasket over hvor kort tid hurtigbåten brukte fra Trondheim til Brekstad i Ørland.
Jeg synes turen gikk overraskende fort. Det var en veldig hyggelig båttur, sa han til avisens utsendte.

Glad for kvalitetstid

De regionale Ap-politikerne har lenge sett fram til å få kvalitetstid med statsråden. Det er lenge mellom hver mulighet.

– Det å kunne stille spørsmål direkte til statsråden, og få mulighet til å få tid med statsråden for å kunne dra ut hele resonnementene.

– På en nasjonal høring om kampflybasespørsmålet hadde vi fem minutter med statsråden. Det blir for hektisk for en så viktig beslutning.

Tore O. Sandvik advarte forrige uke mot at luftforsvaret skal prioritere å bruke kapflyene til å patruljere norsk luftrom.

Skal snakke med de ansatte

Tirsdag skal Barth Eide snakke med ledelsen og de ansatte ved basen på Ørland.

– Vi skal snakke om muligheter og utfordringer ved basen i forhold til de ulike løsningene som ligger på bordet. Det gjelder enebase, en delt løsning hvor Ørland inngår, eller en løsning hvor vi velger Bodø som kampflybase, og ikke Ørland.

Forsvarsminister Espen Barth Eide regnet også med å få en del spørsmål fra de ansatte og ledelsen ved flybasen.

– Jeg regner med at de også har spørsmål, til meg, i forhold til Ørland versus Bodø om nordområdeutfordringer og liknende.

Ingen konklusjon ennå

Ingen hadde ventet at forsvarsminister Espen Barth Eide skulle røpe noe om hvilken kampflybase han vil anbefale til Stortinget senere i vår.

– Jeg kommer ikke til å konkludere nå, like lite som jeg konkluderte da jeg var i Nord-Norge i forrige uke.

Statsrådens ærend var å skaffe seg kunnskaper om hva distriktet kan tilby Forsvarets nye kampflybase om den havner på Ørlandet.

Hva er ”nordområdene”?

Et viktig moment i debatten rundt kampflybasevalget har vært at framtidas kampfly skal betjene NATOs behov i nordområdene. Men hva menes egentlig med ”nordområdene”?

For ett år siden fikk statssekretær Roger Ingebrigtsen i Forsvarsdepartementet spørsmål om hvor han mener de nordområdene begynner i Norge. Ingebrigtsen svarte ”Omtrent ved Sinsenkrysset". Forsvarsministeren er på lang vei enig.

– Ja. Det er hele Norges nordområder, det felles norske blikket mot nord. Geografi betyr en del. Uansett kampflyløsning må vi ha flyaktivitet lenger nord enn Ørland. Vi ser derfor på ulike kombinasjoner som kan oppfylle det om vi velger Ørland, og vi se r på muligheter og utfordringer ved Bodø.

– Jeg er åpen for omtrent alle utfall, men jeg har sagt i dag at den eneste modellen som ikke går opp er Ørland pluss Bodø sånn som i dag. Det betyr altfor mange investeringer.