Barnevernsbarna får oppreisning

Et enstemmig Trondheim bystyre vedtok torsdag ettermiddag å gi oppreisning til tidligere barnevernsbarn i kommunen.

Osloveien skole
Foto: NRK

Vedtaket innebærer at personer som har vært utsatt for overgrep under offentlig omsorg fram til 1980 kan søke erstatning.

For personer som har gått ved Osloveien skole gjelder ordningen elever fram til 1986.

Fortsetter arbeidet

- Det beste med dette er jo at kommunen til syvende og sist har innsett alvoret og omfanget her. Samtidig har de møtt oss med et enstemmig vedtak i bystyret, sier leder for Støttegruppa Osloveien skole.

Han mener bystyrevedtaket setter punktum for en lang prosess, men avviser samtidig at saken er ute av verden. Han vil fortsette å arbeide for de tidligere barnevernsbarna framover.

- Arbeidet vårt vil i større omfang bli å ivareta barnehjemsbarna sine interesser her, støtte og hjelpe dem i den prosessen som de står overfor nå og ikke minst søke videre i arkivene for vi må ikke glemme at det er veldig mange ennå som sitter på vippepunktet og ikke vet om de skal ta kontakt eller ikke.

Danner oppreisningsutvalg

Det vil bli gitt oppreisningsbeløp på mellom 200 000 og 725 000 kroner til de tidligere barnevernsbarna. Kravet til dokumentasjon er mindre enn Bergen kommune har krevd i en tilsvarende prosess.

Det skal nå opprettes et eget oppreisningsutvalg som skal behandle søknadene som kommer inn, sier ordfører Rita Ottervik:

- Så vil man da basere seg på de forklaringene og beretningene som den enkelte kommer fram med. Det er vel det beste med ordningen at vi får generelle ordninger, rause ordninger og ordninger som ikke er for belastende for den enkelte som skal søke.

- Unnskyld

Ottervik beklaget i går på vegne av Trondheim kommune at det har tatt så lang tid før de tidligere barnevernsbarna har blitt trodd. Hun håper unnskyldningen til disse menneskene sammen med bystyrevedtaket om oppreisning kan sette et punktum.