Hopp til innhold

Barnestreker ødela helleristninger

Arkeologer fortviler over hærverk på Helleristninger på Hell i Nord-Trøndelag. De mistenker at barn står bak.

Arkeolog Helle Vangen Stuedal viser hærverk på helleristningene på Hell i Stjørdal.

Arkeolog Helle Vangen Stuedal viser hærverk på helleristningene på Hell i Stjørdal.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

– Vi fikk den første meldingen for en uke siden. I går fikk vi beskjed om at noen hadde vært her med en rød fettstift og tegnet oppi reinsdyrstrekene fra steinalderen, forklarer arkeolog Helle Vangen Stuedal.

Oppe i bergveggen har noen også risset bokstaver like ved de gamle steinaldertegningene.

– Jeg håpet at det bare var overfladiske riss som kunne bli usynlige etter noen år. Men disse strekene er én millimeter dype. Disse vil aldri forsvinne. Dette kommer til å stå her til evig tid. Disse barnestrekene kommer til å stå her ved siden av disse reinsdyra, som har stått her siden før Kheopspyramiden ble bygd.

"Leander D+L" er risset inn i berget like ved hellristningen av reinsdyr i Hell i Stjørdal.

'Leander D+L' er risset inn i berget like ved helleristningen av reinsdyr i Hell i Stjørdal.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

Noe av det eldste vi har

– De som har slipt fram disse tegnene, for kanskje 5.500 år siden, visste akkurat hva de skulle lage. Tre store reinsdyr er tegnet med en stødig sikker linjeføring. Dette er noe av det eldste vi har i Trøndelag. Det er en spesiell teknikk.

Arkeolog Helle Vangen Stuedal har tatt oss med opp i et bratt heng i bakkene over Hell i Stjørdal. Rett bak en knaus ligger et av Norges trafikknutepunkt – Trondheim lufthavn Værnes. Stedet var neppe tilfeldig valgt i steinalderen heller. I alt 13 dyr og vesener er risset inn i berget.

– Disse er risset inn på sørsiden av en bratt, liten holme midt i innseilinga til den fjorden som stjørdalsdalføret var i steinalderen.

Helleristningene er fredet. Det er forbudt å tegne og risse, hogge eller male på ristningsberget.

Informasjonsskilt ved helleristningene på Hell

Ser ut som en trend

Bergkunsten på Hell er ikke det eneste som har blitt utsatt for vandaler. I Alstadhaug i Nordland har ungdommer ødelagt helleristningen av skiløperen som ga inspirasjon til piktogrammene under Lillehammer-OL. Heller ikke i Trøndelag har graffitien fra steinalderen blitt spart.

– Det er ganske dramatisk at vi nå i det siste har fått flere slike episoder, sist på Leirfall tidligere i sommer. Det ser ut som om det er en trend, sier fylkesarkeolog Lars Forseth i Nord-Trøndelag.

Han sier at hærverket på Hell blir anmeldt.

Hærverk på helleristninger på Hell, Stjørdal.

Noen av tegnet med rød fettstift i de dype furene som utgjør den 5.500 år gamle helleristningen.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

Kan skyldes uvitenhet

I Stjørdal hadde skolene et fast opplegg hvor arkeologene kom og informerte alle femteklassingene om helleristningene i kommunen. Men det er det slutt på. Derfor oppfordrer arkeolog Helle Vangen Stuedal foreldrene til å snakke med barna om hvor viktig helleristningene er for vår historie.

– Vi må få stoppe denne trenden med at noen yngre i nærmiljøet gjør dette hærverket. De gjør det sikkert ikke av vond vilje, men kanskje av uvitenhet.

Arkeologen mener det bør være lett å forstå at det ikke er lov å risse og tegne i eller ved helleristninger på berget. Ved helleristningene på Hell sto det inntil nylig et informasjonsskilt. Noen har flyttet det lenger unna, men budskapet er fortsatt tydelig: Det er forbudt å ødelegge helleristningene.

To ganger denne måneden har helleristningene på Hell blitt utsatt for hærverk. De siste skadene ble oppdaga denne uka.

Helleristningene i Hell ligger høyt oppe i et bratt heng.