NRK Meny
Normal

Barneombudet: – Må aldri bortforklares

Barneombud Anne Lindboe advarer foreldre mot å bortforklare seksuell vold som vanlig lek, og oppfordrer til å snakke med barn om grensesetting.

Barneombud Anne Lindboe gjestet Dagsrevyen for å snakke om seksualisert vold blant barn.

Anne Lindboe oppfordrer foreldre til å snakke med barna sine om grensesetting.

– Voksne må aldri bortforklare eller tolke dette som normal lek, for det skjer noen ganger i slike saker, sier barneombud Anne Lindboe.

Tidligere i dag skrev NRK om en skole i Trøndelag der elever nede i niårsalderen har blitt utsatt for seksualisert vold av medelever.

– Det er veldig alvorlig informasjon, dessverre har jeg kjennskap til mange lignende saker. Det er barn som har blitt utsatt for vold og seksuelle handlinger. Ni år er dessverre ikke helt uvanlig, og det er viktig å komme til bunns i det, sier Lindboe.

– Snakk om grenser

Hun oppfordrer alle foreldre til å snakke med barna sine i tidlig alder om grensesetting.

– Dessverre er det ofte slik at barn ikke forteller når de har blitt utsatt for vold eller seksuelle overgrep. Derfor må foreldre snakke med barna sine om kropp og grensesetting, hva som er greit og ikke greit. Det er et paradoks at vi beskytter barna med sykkelhjelm, redningsvest og bilbelte, men vi snakker ikke om den største trusselen de står overfor.

Statsminister Erna Solberg har også uttrykt sin bekymring.

– Ingen barn skal krenkes når de går på skolen. Verken av voksne eller medelever, sier Solberg til Adressa.

Ordfører: – Forferdelig

Ordfører Rita Ottervik ser svært alvorlig på saken.

– Dette er en forferdelig sak, som forelder så tenker du på ungene dine og hvordan det er å være forelder i dag, og det er krevende.

Hun sier Trondheim kommune vil bidra med store midler for å løse denne saken.

– Alle foreldre, også de som ikke er direkte berørt, kan ta kontakt. Er det noe de lurer på, eller om de har behov for bistand, så bør de ta kontakt med kommunen. Ikke vær bekymret for å ta kontakt, vi skal stille opp med folk som kan veilede, sier Ottervik.

Hun ber om om arbeidsro for de involverte.

– Her må kommunen, Barnevernet og politiet få lov til å gjøre jobben sin. Det er viktig å få avklart hva som faktisk har skjedd, og at det blir kartlagt hvem som har vært delaktig. Her er det barn det er snakk om, som skal få normalisert hverdagen sin og hjelpes videre, og da er det viktig å få vite hvem som bærer på noe og har en stor utfordring i livet sitt.

Ordfører Rita Ottervik vil sette store ressurser inn på å hjelpe barn og foreldre ved den berørte skolen.