Hopp til innhold

Ida frykter kutt til private barnehager gjør henne arbeidsløs og ber statsråden snu

– Dere setter fremtiden for oss i private barnehager på spill, skriver Ida Amalie Nubdal i brev til kunnskapsministeren.

Ida Amalie Nubdal, Bergheim barnehage

REAGERER: Barnehagelærer Ida Amalie Nubdal i Bergheim barnehage i Trondheim er redd kutt i tilskuddene til private barnehager vil få alvorlige konsekvenser for tilbudet til barna.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Ida Amalie Nubdal er nyutdannet barnehagelærer og spesialpedagog. Hun jobber i den private barnehagen Bergheim barnehage.

I et personlig brev til kunnskapsminister Guri Melby skriver Nubdal at hun trodde hun hadde utdannet seg til en sikker jobb.

Fem måneder ut i arbeidslivet får dere meg til å tvile på valg av yrkesretning og jeg begynner å lure på om utdanningen min er verdiløs.

Ida Amalie Nubdal

Hun reagerer på regjeringens forslag om å redusere pensjonstilskuddet til de private barnehagene med 215 millioner kroner.

«Regjeringens kutt i tilskuddene til private barnehager vil ikke bare få alvorlige konsekvenser for tilbudet til barna, men dere setter også fremtiden for oss som arbeider i private barnehager på spill», står det blant annet i brevet.

– Superurettferdig

Nubdal er redd hun har utdannet seg til arbeidsledighet.

– Med de kuttene regjeringen foreslår vet ikke vi om vi klarer å holde det gående om et par år. Det gjør meg bekymret for egen fremtid.

Det sier Ida Amalie Nubdal til NRK.

– Jeg er redd vi ikke klarer å drive en så god barnehage som vi ønsker.

Hun håper mange andre som jobber i private barnehager også skriver brev til ministeren.

– Vi får rett og slett mindre penger enn offentlige barnehager, og det synes jeg er superurettferdig.

Guri Melby.

ROM FOR KUTT: Kunnskapsminister Guri Melby og regjeringa mener det er rom for kutt i pensjonstilskuddet og viser til at 94 prosent av de private barnehagene har fått mer i tilskudd enn det de har hatt i pensjonskostnader.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Har fått for mye

Regjeringen hevder de private barnehagene fikk nesten en milliard kroner for mye til pensjonsutgifter i 2017. Den mener derfor det er rom for å redusere tilskuddet.

– Kuttet skal ikke påvirke pensjonen til den enkelte ansatte.

Grunde Kreken Almeland

GODT FINANSIERT: Statssekretær Grunde Almeland mener private barnehager har like god finansiering som de kommunale barnehagene.

Foto: NRK

Det sier Grunde Almeland, statssekretær (V) i Kunnskapsdepartementet.

– Private barnehager har blitt overkompensert for pensjonsutgiftene, noe som nå blir justert. Jeg vil samtidig si at vi ikke har gjort endringer i driftstilskuddet til barnehagene.

– Ansatte i private barnehager sier kuttforslaget vil ramme hardt, hva sier du til det?

– Vi tar alle innspill og bekymringer på alvor. Vårt inntrykk er at private barnehager er godt finansiert og at driftstilskuddet er på lik linje med kommunale barnehager.

I følge regjeringen har 94 prosent av barnehagene fått mer i pensjonstilskudd enn det de hadde i pensjonsutgifter, og viser til rapporter fra Telemarksforskning og BDO.

Private barnehagers landsforbund, PBL, bestrider tallene. Det gjør også pensjonsleverandør Storebrand og aktuarfirmaet Lillevold & Partners.

Torstein Johannessen, daglig leder Bergheim barnehage

KOMMER DÅRLIG UT: Torstein Johannessen, daglig leder i Bergheim barnehage, mener rammetilskuddet slik det er utformet i dag gjør at private barnehager kommer dårligere ut enn de kommunale.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Harmonerer ikke

– Kuttforslaget fra regjeringen vil utgjøre cirka 250.000 kroner i året for oss.

Det sier Torstein Johannessen, daglig leder i Bergheim barnehage i Trondheim.

Han er enig med kollega Ida Amalie Nubdal om at dette vil ramme hardt.

– Pensjonskostnadene er på vei opp. I løpet av 2021 vil våre pensjonskostnader passere 13 prosent og fortsette sakte oppover, mens regjeringen vil redusere pensjonspåslaget i driftstilskuddet fra 13 til 11 prosent.

Joahnnesen mener Bergheim barnehage har blitt drevet godt i 17 år. Noen av årene i minus, andre i pluss. Fire av de siste seks årene i minus.

– At de gjør undersøkelser som skal gi likebehandling er veldig bra, men vi er veldig uenig om tallgrunnlaget de baserer uttalelsene på.

Han mener rammetilskuddet slik det er utformet i dag gjør at private barnehager kommer dårligere ut enn de kommunale.

Usikker på fremtiden

Ida Amalie Nubdal trives godt i jobben og er fornøyd med forholdene i dag, men er usikker på fremtiden.

– Jeg er spent på hvordan barnehagesektoren ser ut om fem år. Hvilket tilbud klarer vi å gi, og hvor attraktivt blir det å jobbe i privat sektor. Det lurer jeg på.

Hun ser mørkt på å jobbe i en barnehage som er underbemannet og uten ressurser til å gi et godt nok pedagogisk tilbud til barna.

– Har du fått svar på brevet til ministeren?

Nei, det har jeg ikke.

Ida Amalie Nubdal

TRIVES: Ida Amalie Nubdal trives godt i jobben som barnehagelærer i dag, men er usikker på fremtiden.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Siste fra Trøndelag