Hopp til innhold

Barn hylte hull i trommehinna

En barnehageansatt i Trondheim fikk hull på trommehinna og nedsatt hørsel etter at et barn skrek av full hals.

Baby gråter

Barns gråt kan ha kraftfull lyd - så kraftfull at det kan gå hull på ei trommehinne.

Foto: Ale Ventura / Colourbox.com

Støynivået i en barnehage kan være høyt, særlig når ungene er under tilvenning.

I Trondheim skrek en unge så høyt at det gikk hull i trommehinna til en førskolelærer.

– Jeg holdt barnet opp for å trøste det. Dette var et barn som hadde en spesielt kraftig stemme. Så kjente jeg noe skjedde inne i øret mitt og at det ikke var som det skulle, sier førskolelærer ved Regnbuen Barnehage i Trondheim, Solveig Aune.

Barnet var så opprørt og gråt så høyt at det gikk hull i trommehinna til førskolelæreren.

– I starten trodde jeg ikke at det var så alvorlig, så jeg ventet en stund med å gå til lege. Da jeg kom til legen viste det seg at det hadde gått hull i trommehinna, og at jeg har fått en hørselskade, sier Aune.

Ikke den eneste

– Det er sjelden vi hører om så alvorlige episoder i forhold til støy. Men det er ikke tvil om at støy i barnehager et et omfattende problem for både de som jobber i barnehagen og for barna, sier sentralstyremedlem i Utdanningsforbundet, Hege Valås.

I følge Arbeidstilsynet er det siden 2006 meldt om 87 yrkesskader i norske barnehager. Av disse har 31 støy som årsak. I tillegg vet man at slike skader er underrrapportert.

– Det er ikke uvanlig at folk som jobber i barnehager får hørselsskader. Men som oftest er det snakk om hørselsproblemer forbundet med eksponering for støy over lang tid. At det rammer folk som har jobbet i barnehagen i mange år, og hatt lydene rundt seg hver arbeidsdag, sier Valås

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Solveig Aune, førskolelærer Regnbuen barnehage

Solveig Aune er førskolelærer og pedagogisk leder ved Regnbuen barnehage i Trondheim. Hun fikk hull i trommehinna av et barns gråt.

Foto: Kjersti Bruheim

Bruker ørepropper

Førskolelæreren i Trondheim var 27 år da trommehinna sprakk for to år siden.

– Jeg jobbet ved en avdeling hvor det var mange små unger. Barnet jeg trøstet var en ettåring som var under tilvenning til barnehagen, og det er spesielt blant barna i denne alderen om høsten at det kan bli mere gråt enn det som er vanlig, sier Aune. Det var Arbeidstilsynets fagblad Arbeidervern som først skrev om henne.

Hun og kolleger har nå tatt i bruk ørepropper for å beskytte hørselen.

– Etter at jeg fikk hørselsskaden har jeg blitt mer forsiktig. Vi har ordnet oss med en liten ørepropp som vi setter inn i venstre øre når vi skal løfte opp barn som gråter mye. Jeg har erfart at det er viktig å være bevisst og ta vare på hørselen, sier Aune.

Tøft arbeidsmiljø

Hege Valås, styremedlem i Utdanningsforbundet

Hege Valås, sentralstyremedlem i Utdanningsforbundet.

Foto: Utdanningsforbundet

Private Barnehagers Landsforbund ( PBL) har gjennomført en undersøkelse i forhold til støy i barnehager. Kartleggingen viser at svært mange barn og ansatte i barnehager utsettes for støy som kan være skadelig.

I samtlige barnehager ble det målt gjennomsnittsverdier som er høyere enn 70 desibel, som er Arbeidstilsynets tiltaksgrense for barnehager.

I gjennomsnitt ble støynivået i PBLs undersøkelse målt til 80,7 desibel, som tilsvarer støy fra en trafikkert bilvei.

– Ingen har godt av for mye bråk rundt seg. At det skal være stillhet og ro er viktig for ungenes muligheter til å utvikle språk, for trivsel og for miljøet for alle i en barnehage. En kan mene at det skal være liv og røre i en barnehage, men det vesentlige er i hvilket omfang, og hvor høyt, sier Valås.

Dempe lyset som hos høns

På listen over hvordan man kan få ned støynivået i en barnehage står det på PBL sine hjemmesider at det kan være en ide å dempe lyset. I følge forskning fra Norsk lyskultur kan det ha en beroligende effekt.

Gårdbrukere som driver med fjørfe kjenner til denne metoden fra før som en måte å få ned fõrforbruk og hindre hakking blant høns.

– Vi har stor tro på at det aller helst kan gjøres en del med støyproblematikken ved å utforme nybygg på en slik måte at en tar hensyn til støy. Også i gamle bygninger går det an å gjøre støyreduserende tiltak som blant annet å bytte ut takplater med lyddempende plater, og å ha denne problematikken i tankene, sier Valås.

Skal vare i 30 år

Utdannigsforbundet er bekymret over at det ser ut til å være en slags aksept for at de som jobber i barnehage kan være sykmeldte innimellom for å holde ut jobben.

– Det er høyt sykefravær blant barnehageansatte. Det ser ut til å være en aksept både blant de ansatte selv, og i helsevesenet for at det må være slik. Det er vanlig med 10 - 15 prosent sykefravær. I stedet for at det slås alarm er det heller en slags aksept. Det burde ikke være slik, sier Valås.

– Jeg jobber nå ved en avdeling hvor det er bare ettåringer. Jeg har med meg øreproppen, og merker jeg er mer forsiktig enn hva jeg var tidligere. Jeg har tenkt å være i dette yrket i 30 år til, sier Solveig Aune.

Regnbuen barnehage i Trondheim

Regnbuen barnehage i Trondheim.

Foto: Kjetil Nesgård, NRK