NRK Meny
Normal

Barnehage får kritikk for spa-prosjekt

En barnehage i Trondheim satte manikyr, pedikyr og sminke på dagsorden i en temauke. Det provoserer politikerne i byen.

Lidarende barnehage

Barnehagen ønsket å gi barna en annerledes opplevelse. Nå får de kritikk.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

– Det er mange viktige tema en barnehage kan konsentrere seg om i en hel uke, spa synes jeg ikke er ett av dem, sier kommunalråd for Arbeiderpartiet i Trondheim, Sissel Trønsdal.

Sissel Trønsdal, kommunalråd for Arbeiderpartiet i Trondheim

Kommunalråd Sissel Trønsdal mener barnehagen velger feil fokus.

Foto: Kari Stenhjem / NRK
  • Diskuter saken nederst i artikkelen.

Tok opp saken i formannskapet

I dag tok hun opp saken i formannskapet for å sette fokus på tema etter at flere foreldre i barnehagen hadde reagert på valget av tema.

– Jeg vil få barnehagene til å reflektere over temaukene. Hva er rett innhold for slike uker? Får jeg til det er jeg fornøyd, sier Trønsdal.

For mens det kun er satt av én dag i året til matte og én dag til kultur i byens barnehager, provoserer det at barnehagen hadde spa som temauke.

Barnehagen beklager

Styrer ved Lidarende barnehage, Heidi Kiel, er lei seg for kritikken som har kommet. Hun føler seg misforstått og beklager at de brukte ordet spa.

– Vi ønsket at ungene skulle få en annen oppplevelse med lukter, det å bli tatt på og massert på hendene. De ble også lusket i håret og fikk leke med et fat med vann og bobler i, sier Kiel.

Ungene kom inn i rommet i små grupper og der inne var det dempet belysning og rolig musikk.

– De var der inne i 10-15 minutter og alle ble spurt om de ville være med inn eller ikke. De fleste var kjempefornøyde etterpå, sier Kiel.

Neglelakk

Flere barn ville gjerne beholde neglelakken på.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Mange ville også gjerne beholde neglelakken på for å kunne vise det frem hjemme.

Mener retningslinjene er klare

Direktør for oppvekst i Trondheim kommune, Gunn Røstad, liker ikke barnehagens fokus på spa og skjønnhetspleie.

– Det å sette fokus på spa er ikke noe som ligger inne i rammeplanen eller årsplanen for barnehagene, så spa er et misvisende ord for arbeid i forhold til kropp og helse i barnehagen, sier Røstad.

Hun har nå vært i dialog med Lidarende barnehage og gitt uttrykk for hva hun synes om saken.

Uheldig fokus på kropp

Også kommunalråden mener fokuset gir et uheldig kroppsfokus.

– Det blir alt for stort fokus på kropp og sminke. En og annen gang er det greit å ha fokus på slike ting, men å sette av en hel uke til et slikt tema synes jeg blir i overkant når vi vet at det er mange unge som sliter med dårlig selvbilde. Unger skal være unger og de skal holde på med andre ting, sier Trønsdal.

Er det uklare retningslinjer for hva som er gode temaer og ikke i barnehagen?

– Nei, det vil jeg ikke si, sier Røstad kontant.

Ikke sikkert de vil gjøre det igjen

Lidarende barnehage er usikre på om de vil arrangere en ny temauke. Det de er sikre på er at de da ihvertfall ikke vil bruke ordet spa. Kiel tror foreldre forbinder det med voksen helseaktivitet og det var ikke det de mente med opplegget.

– Vi ønsket å skape en litt annerledes hverdag og å skape opplevelser som kunne gi de noe annet å fundere over, sier Kiel.

Hun fremhever også at dette ble arrangert over tre dager og at de også har mottatt mange positive tilbakemeldinger fra foreldre i barnehagen.