Hopp til innhold

Politiet roser seksåring for å varsle raskt om overgrepssak

Breidablikk skole i Trondheim forsikrer foreldre og foresatte om at skoleveien er trygg etter at en elev skal ha blitt utsatt for et seksuelt overgrep ved skolen etter skoletid fredag.

Aida Irene Bye

SKAL FØLE SEG TRYGGE: Rektor ved Breidablikk skole, Aida Irene Bye, mener elevene skal føle seg trygge når de går hjem fra skolen etter endt skoledag.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

– Vi informerte samtlige klasser og har gitt alt av informasjon videre til foreldrene, som de kan bruke for å snakke med barna når de kommer hjem.

Det sier rektor ved Breidablikk skole i Trondheim, Aida Irene Bye.

Mandag ble en annerledes skoledag på Heimdal.

Varslet tidlig

Fredag ble en seks år gammel jente utsatt for et overgrep. Hun var på vei hjem fra skolen, da en gutt tidlig i tenårene skal ha befølt henne.

Politiet ble varslet om hendelsen på ettermiddagen og fikk seksåringens forklaring.

– Vi mener det er veldig viktig at jenta raskt ga beskjed og en så god forklaring. Det har hjulpet oss veldig i etterforskningen, sier etterforskningsleder ved Heimdal politistasjon, Per Christian Stokke.

– Det er også viktig å presisere at alle som blir utsatt for uønskede handlinger må varsle om det så raskt som mulig.

Per Christian Stokke

HÅPER PÅ MER SVAR: Etterforskningsleder Per Christian Stokke, håper den mindreårige gutten som er siktet i saken, kan gi mer svar på hva som skjedd etter skoletid fredag.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Jevnlig kontakt med familien

Mandag sto flere voksne langs skoleruta for at elevene skulle føle seg tryggere. Underveis i skoledagen ønsket lærerne å forsikre elevene om at det er trygt å være på skolen – og at gjerningspersonen er tatt.

– Vi måtte si at ettersom gutten er under 15 år er det andre enn politiet som vil hjelpe han slik at han ikke gjør noe lignende igjen. Samtidig var det viktig å berolige om at det er trygt å gå på skolen, sier Bye.

Rektoren har hatt jevnlig kontakt med jentas foreldre etter fredagens hendelse.

– Det går etter forholdene bra med dem. De har følt seg godt ivaretatt av politiet. Vi har også vært i dialog med familien jevnlig.

Hun mener det er viktig å gjøre den fremtidige skolehverdagen trygg og normal for seksåringen.

– Vi har vært opptatt av å skjerme jenta og at så få som mulig vet hvem som har blitt utsatt for dette. Dette gjør vi for at hun kan få være en vanlig elev på Breidablikk og ta tilbake hverdagen sin.

Breidablikk skole, Trondheim

OVERGREP VED SKOLEN: På hjem vei fra Breidablikk skole skal en seks år gammel jenta ha blitt utsatt for et overgrep.

Foto: Bjarte Johannesen / nrk

– Føler meg trygg

Helene Mårtvedt var en foreldrene som ble informert av de ansatte mandag. Hun har tre barn på skolen.

– Vi fikk veldig god informasjon. Vi ble beroliget i helga av administrasjonen og av rektor i dag. Jeg føler at skolen har tatt det på alvor og jeg føler meg trygg.

Hun har selvt tatt en prat med sine barn etter hendelsen, for å forsikre dem om at de skal føle seg trygge.

– Jeg sa at de ikke trenger å være redde, sier Mårtvedt.

Ingen relasjon til jenta

Gutten er nå siktet etter straffelovens paragraf 299, voldtekt av barn under 14 år. I straffeloven klassifiseres all seksuell omgang med barn under 14 år som voldtekt.

– Han ble gjennom taktisk og teknisk etterforskning i tillegg til elektroniske spor knyttet til åstedet hvor jenta har blitt utsatt for en seksuell handling, sier Stokke i politiet.

Den siktede har ingen relasjon til jenta. Han har vært i avhør, men skal avhøres på nytt.

– Gutten har ikke forklart detaljert hva som skjedde på stedet, men det håper vi å få svar på i løpet av uka.

Følges opp av barnevernet

Siden den siktede er under den kriminelle lavalder på 15 år, vil han bli fulgt opp videre av barnevernet, opplyser politiet.

– Ifølge straffeloven paragraf 20, som omhandler tilregnelighet, kan ikke barn under 15 år straffes. Men de kan bli pågrepet og siktet.

Det sa lagdommer og medlem av dommernes mediegruppe, Rune Bård Hansen, til NRK søndag kveld.

– Politiet vil gjøre sine etterforskningsskritt. Men de strafferettslige sporene vil skilles etter hvert.