Bare 13 ølbryggere igjen hos E. C. Dahls

På allmøte i bedriften tirsdag fikk de ansatte i produksjonsavdelingen beskjed om at bare 13 av dem fortsatt har jobb etter 1. september neste år.

E. C. Dahls bryggeri

Det er klart at det vil bli svært liten produksjon i hallene hos E. C. Dahls når nedbemanningen er avsluttet.

Foto: Kathrine Hårstad

Det er klart at det vil bli svært liten produksjon i hallene hos E. C. Dahls når nedbemanningen er avsluttet. Bryggeriet er eid av Ringnes, og har allerede lagt ned tappelinja for brus.

– Det kom som et sjokk

Det har lenge vært klart at bedriften skal redusere antallet ansatte med ca. 120, men likevel reagerer de ansatte sterkt når de får tallenes klare tale.

Jan Lillebo

Jan Lillebo er tillitsvalgt for 140 ansatte som er tilknyttet Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund.

Foto: NRK
Bryggerisjef Øyvind Hatletveit ved Ringnes E.C. Dahls Bryggeri

Bryggerisjef Øyvind Hatletveit ved Ringnes E.C. Dahls Bryggeri.

Foto: NRK


– Det kom som et sjokk på folk. Vi har jo visst at vil ville bli færre, men at det ikke skal være igjen mer enn 13 i produksjon, det kom som et sjokk, sier hovedtillitsvalgt Jan Lillebo.

Skal bare produsere Dahls

All brusproduksjon og all produksjon av øl som E. C. Dahls har hatt for Ringnes, Tuborg og Carlsberg skal i løpet av 2015 være flyttet til Gjelleråsen ved Oslo.

– Det er bare Dahls vi skal fortsette med her, og det er bare en tredel av hva vi har i dag, sier Lillebo.

I tillegg forsvinner mange jobber i forbindelse med pakking og distribusjon.

– Ei vanskelig tid

Bryggerisjef Øyvind Hatletveit ved Ringnes E.C. Dahls Bryggeri sier til NRK at dagens allmøte var et av mange de har hatt og skal fortsette med under nedbemanninga som ble vedtatt i november 2012.

– Det har vært klart lenge at vi står foran en dramatisk nedbemanning på 120 ansatte, men det er klart at når tallene blir presentert på avdelingsnivå så blir det reaksjoner, sier han.

Hatletveit mener dialogen med ansatte har vært, og er god, i den vanskelige tida de nå er inne i der oppsigelsene rykker nærmere.

Finner ikke nye jobber

Jan Lillebo er tillitsvalgt for 140 ansatte som er tilknyttet Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund. Av disse blir 22 sjåfører og 13 produksjonsarbeidere tilbake.

– Mange av de vel hundre som mister jobben er godt voksne folk som ikke verken kan eller vil flytte til Oslo, og å finne ny jobb når du er i 50- 60-åra er så å si umulig, sier han.

Mange vikarer

Ifølge Lillebo har det vært svært mange vikarer innom bedriften de siste par åra. Ledelsen har latt være å erstatte fast ansatte som har sluttet – dermed blir det også færre fast ansatte som blir sagt opp når den tid kommer.

– På det meste før jul var det 65 vikarer her, sier Lillebo.

Han syns det er ille at den tradisjonsrike arbeidsplassen som drives godt og lønnsomt skal legges ned.

– Hvis vi hadde drevet med underskudd hadde vi akseptert det, men når vi er en bedrift som kan måle seg med de beste så syns vi dette er dypt tragisk, sier han.

Lang kamp

Det har i mange år vær uro rundt E. C. Dahls i Trondheim. I 2003 kjempet de ansatte mot ledelsens planer om å legge ned hele EC Dahls bryggeri og flytte ølproduksjonen av Dahls pils til Oslo. De ansatte fikk den gang solid støtte av lokalbefolkningen i Trøndelag.

På samme tid la Ringnes-ledelsen ned Tou bryggeri i Stavanger, noe som førte til massive protestaksjoner og en utbredt boikott av alle Ringnes-produkter.

Dahls pils

All brusproduksjon og all produksjon av øl som E. C. Dahls har hatt for Ringnes, Tuborg og Carlsberg skal i løpet av 2015 være flyttet til Gjelleråsen ved Oslo. Bare produksjonen av Dahls bilr tilbake.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK