– Bryr oss ikke om hvordan kroppen til Barbie ser ut

Elsket og utskjelt. I 60 år har Barbie vært en del av barns hverdag. – Vi må slutte å skylde på Barbie for dagens kroppshysteri, mener blogger og instagramprofil Kristin Gjelsvik.

Jenter holder i barbiedukker

ROLLELEK: Gjennom Barbie drømmer Una og Solveig seg inn i livet som voksen.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

To jenter på sju og åtte år har funnet frem dukker fra en skuff på jenterommet. Når venninnene Una og Solveig leker, er det ofte Barbie som blir valgt. For jentene elsker rollelek.

– Når jeg leker med Barbie føler jeg at jeg er en voksen. Det er deilig for da kan man bestemme over barna, sier Una P. Lian.

Med dukka i hånda forklarer Solveig Janbu Grønvik at man kan lage sitt eget drømmeliv.

– Man kan leke mor, far og barn og styre dem som man vil.

Nettopp det å leve seg inn i livet som voksen, var også tanken bak den første barbiedukka da den ble lansert for litt over 60 år siden – 9. mars 1959.

Barbiedukker

VOKSENLIVET: Gjennom dukkene kan man drømme seg inn i livet som voksen.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Inspirert av papirdukker

Ruth Handler var gift med en av eierne av Mattel som den gang skal ha vært et lite rammefirma. Hun hadde sett at dattera hennes lekte med papirdukkene sine – og fikk laget en tredimensjonal versjon av dem.

Siden er det solgt over 100 millioner barbiedukker over hele verden. Og Barbie har hatt et utall forskjellige yrker, som astronaut, brannkonstabel og lege.

Men for voksne i dag kan det være vanskelig å akseptere Barbie som leke. Hun representerer en del verdier som vi ikke vil barna skal bli påvirket av, som sterkt fokus på det ytre: kropp, skjønnhet, forbrukersamfunnet.

Men barna ser ikke nødvendigvis det samme.

– Vi tror det ungene leker med vil påvirke dem, at lektøyet har en kraft over barnet, men det er ikke nødvendigvis sånn, sier Eva Stai Brønstad som er prorektor for barnehagelærerutdanninga ved Dronning Mauds Minne Høgskolen.

Hun mener det like mye er ungene som har kraft over leken.

– Det er ungen som har regien.

Eva Stai Brønstad synes voksne skal la barna skal få lov til å leke, også med Barbie, for leken i seg selv gir livskvalitet for ungene.

Barbie

ALLSIDIG: Barbie har hatt mange forskjellige yrker gjennom tidene.

Foto: Vigdis Wågø-Wares

Bryr seg ikke om kroppen

Men også venninnene som leker med Barbie i Trondheim har fått med seg at mange voksne ikke liker dukka. Og at det særlig er den smale midja, de lange beinene og de store puppene som er problemet.

– Jeg bryr meg ikke om hvordan kroppen ser ut. Det har egentlig ikke noe å si, sier Una.

Og Solveig mener Barbie nesten ser ut som vanlige folk.

Blogger og instagramprofil Kristin Gjelsvik er over 30 år, men har spart på barbiedukkene hun lekte med da hun var liten. Noe av det morsomste var å klippe håret til Barbie. Og heller ikke hun tenkte på kroppen til dukka.

– Jeg synes det hadde vært fint om Barbie kunne representere et bredere utvalg av kropper, men da jeg var liten tenkte jeg aldri over at dette var en veldig, veldig tynn dukke med store pupper og smal midje. Jeg tenkte bare at dette var en leke.

Kristin Gjelsvik med barbiedukker i hendene.

FRIKJENNER BARBIE: Kristin Gjelsvik synes vi må slutte å gi Barbie skylda for dagens kroppshysteri.

Foto: Gunhild Hjermundrud

– Ikke skyld på Barbie

Kristin Gjelsvik mener derfor vi ikke kan skylde på Barbie for at unge får spiseforstyrrelser eller et usunt forhold til egen kropp.

– Jeg synes det blir voldsomt at Barbie skal få så mye hets og tyn. Det blir drøyt å skylde på Barbie for dagens kroppshysteri.

Samtidig er Barbie blitt selve ikonet på kroppspresset dagens unge utsettes for i dag. Gjelsvik mener likevel vi må skylde på noe helt annet, nemlig sosiale medier og Instagram.

– Jeg har snakket med så mange unge jenter som sier at de blir veldig påvirket av det de ser. De sammenligner seg selv med andre profiler, og det er klart det er noe helt annet å se en leke med smal midje enn en levende person med smal midje og store pupper på Instagram. Det skaper et mye større kroppspress vil jeg påstå.

Også lege Kari Løvendahl Mogstad, som har skrevet boka Kroppsklemma, tror mange unge blir negativt påvirket av kroppsidealet de blir eksponert for på sosiale medier som Instagram.

– Mange klarer ikke å leve opp til idealet, og det blir en del av misnøyen med kropp og dårlig selvbilde vi ser i samfunnet nå.

Hun mener likevel Barbie er en leke mange barn har glede av å leke med.

– I en tid mange sitter mye på rumpa foran en skjerm, er det bra vi har noen leker som stimulerer til kreativ lek og rollelek.

Jenter leker med Barbie

60 ÅR: Barbie har nettopp fylt 60 år. Dukka er fortsatt relevant for barn i dag.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Kristin Gjelsvik er i dag høygravid, og hun er glad det er en gutt i magen. Hun tror det må være ekstra vanskelig for jenter å vokse opp i dagens samfunn hvor kropps- og skjønnhetspresset er ekstremt. Hun har derfor også engasjert seg mot normalisering av plastisk kirurgi.

– Det er en forferdelig utvikling og noe vi må ta på alvor. Det handler om ungdoms psykiske helse.

– Har ikke barbiemat

Kroppshysteriet har ikke nådd Una og Solveig i Trondheim ennå. Det er først når de får spørsmål om det at de tenker over at Barbie har veldig tynn midje og store pupper.

– Det er kanskje fordi de ikke har mat. De har jo ikke barbiemat, så de kan ikke stappe ting inn i magen sånn som vi gjør, undrer Una.

Samtidig har barbiene også endret seg de siste årene.

I 2015 kom en helt ny serie med dukker som ligner mer på vanlige folk. Kanskje er det et svar på at salget av dukkene har gått ned de siste ti-femten årene, og at Barbie har fått mer og mer kjeft for kroppen sin.

For Barbie følger med i tiden og var blant annet på månen fire år før Niel Armstrong. I år kom en Barbie i rullestol og med amputert bein og arm til jubel hos funksjonshemmede.

Una og Solveig har laget kjole av en ballong, for noe av det beste med Barbie er å gjøre klart til leken. Og noen ganger rekker de ikke å leke.

– Da må Solveig dra hjem med en gang vi har ordnet ferdig. Det er litt dumt noen ganger.

Til tross for mye kritikk, blir altså 60-åringen fortsatt lekt med på barnerommet.

Jenter leker med Barbie

SOSIALT: Lek er først og fremst noe barna driver med fordi det er gøy.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK