Hopp til innhold

Ønsket å få tilbake villaen han hadde solgt: – For gæli å lage pinneved av det

Først solgte han sveitservillaen til Bane Nor. Da han så rivingsplanene for det verneverdige huset, ba Per Gunnar Eide om å få overta huset igjen.

Per Gunnar Eide står foran huset han har kjøpt tilbake.

RIVINGSTRUET: Tidligere eier Per Gunnar Eide bestemte seg for å be om å få overta villaen han hadde solgt til Bane Nor.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

En farlig jernbaneovergang nord for Steinkjer førte til at Bane Nor kjøpte en hundre år gammel villa i 2017.

Planen var å selge den videre til noen som kunne flytte huset til en annen tomt for å gi det et nytt og bedre liv.

Da det ikke førte fram prøvde Bane Nor å gi bort villaen de hadde kjøpt for tre millioner kroner gratis – mot at den ble hentet.

En god del interessenter meldte seg, men utfordringer rundt flytting og plassering endte med at Bane Nor til slutt bestemte seg for å rive huset.

Da dukket den tidligere eieren opp fra sidelinja, etter å ha lest om rivingsplanene i lokalavisa:

– Det stakk litt i hjertet mitt. Jeg synes det er et flott hus og det er for gæli å lage pinneved av det, sier den tidligere eieren Per Gunnar Eide.

Ville redde huset

Eide tok derfor kontakt med Bane Nor for å redde huset. Nå har han fått ja til å overta huset, fire år etter at han flyttet ut.

- Vi er stolte og glade over å ha inngått avtale med Eide om å overta bygningen for flytting, sier Toril Dahl Hjelseth, eiendomssjef i Bane Nor. Hun sier at å gjenbruke en gammel villa er bærekraftig ved at det er med å redusere klimagassutslippene, og at det tar vare på kulturhistoriske verdier til fellesskapets beste.

Et unikt bygg

– Huset har sjel, det er fint og unikt, sier Per Gunnar Eide.

Villa Elverheim, som den kalles, er en av få som fortsatt står etter andre verdenskrig. Etter en bybrann i 1900 ble Steinkjer gjenoppbygd i den tidstypiske jugendstilen. Dette ble et særpreg for byen, før den på nytt ble lagt i ruiner under krigen.

Villa Elverheim

UNIKT: Det er ikke mange gårdshus i jugendstil i gjenreisningsbyen Steinkjer.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Bygningen blei oppført av Ole Christian Sæther i 1915, og er noe så uvanlig som et gårdshus med et tydelig preg av jugendstilen. Blant annet har villaen en ark med to verandaer over hverandre, og søyler med innramming i typisk jugendstil.

Flyttes til andre siden

Eide forteller at han har savnet å sitte med en kaffekopp i huset og se ut over elva. Nå gleder han seg til å flytte inn, selv om utsikten vil bli noe annerledes.

Sveitservillaen skal nemlig flyttes til den andre siden av jernbaneovergangen.

Eide ønsker ikke å svare på spørsmål om han har kjøpt huset, eller om han har fått det gratis. Han ønsker heller ikke å gå inn på detaljer rundt flyttekostnadene.

– Det er en sak mellom meg og Bane Nor, sier han.