NRK Meny
Normal

«Bjørnis» letter traumene etter ulykker

Trøndelag brann- og redningstjeneste er forberedt på det meste. I utrykningsbilene har de blant annet flere eksemplarer av bamsen Bjørnis, som de deler ut til barn som er involvert i ulykker.

Stein Yttereng

– Det er ingen tvil om at de som blir sett opplever situasjonen annerledes enn de som blir oversett, sier innsatsleder Stein Yttereng, som deler ut bamsen Bjørnis til traumatiserte barn.

Foto: Hege Tøndel Jonli / NRK

Barn som har opplevd noe traumatisk, enten det er en brann eller en trafikkulykke, kan behøve noe annet å tenke på. I Trøndelag gir han de kaller "en vis liten kar" barna trøst og glede.

– Når vi deler ut bamsen Bjørnis, letter det situasjonen veldig. Vi ser at ungene blir veldig glade, sier utrykningsleder i Trøndelag brann- og redningstjeneste, Stein Yttereng.

Han forteller at de har delt ut tre bamser bare den siste uka.

– Har god effekt

Bjørnis

Etter et branntilløp på et museum i Trondheim grunnet en gjenglemt sekk på en komfyr, postet Bjørnis en advarsel på facebook.

Foto: Trøndelag brann- og redningstjeneste
Bjørnis

Bjørnis har selvsagt alltid på bilbelte når han er med brannbilen på oppdrag.

Foto: Trøndelag brann- og redningstjeneste

Yttereng sier det er lett å se sine egne barn i ansiktet på barna som er rammet av en ulykke.

– Da blir man litt grepet.

Innsatslederen mener bamsene har en god effekt.

– Det så vi senest på søndag etter en kjedekollisjon i Trondheim. To små jenter under skolealder lyste opp da de fikk se bamsen. Jeg tror også det gjør ting lettere for foreldrene.

Bjørnis kommer i en eske som har påtrykt sangteksten til "Sang for små brannmenn", og det blir gjerne til at mannskapet bruker litt ekstra tid på de minste i forbindelse med at de deler ut bamsene.

– Viktig for barna å bli sett

En ting er at oppmerksomhet fra nødetatens folk og en bamse kan gjøre situasjonen lettere der og da, men det har også en effekt på sikt.

– Det gir en bedre balanse. Man husker to ytterpunkter fra en traumatisk opplevelse: Det som var forferdelig, og det som var spesielt og litt artig, sier Yttereng.

– Det er ingen tvil om at de som blir sett opplever en dramatisk situasjon annerledes enn de som blir oversett.

LES: Ulykken har merket dem for livet

Tok ideen fra Sverige

Operatør ved 110-sentralen i Sør-Trøndelag, Rikard Heimen, kaller seg matfaren til Bjørnis, og driver bamseprosjektet.

– Bjørnis har viet livet sitt til å lære unger om brannsikkerhet og om hverdagen på brannstasjonen, sier han.

Så vidt Heimen vet, var Trøndelag brann- og redningstjeneste først med et slikt tilbud i Norge. Men nå har også brannvesenet i Stjørdal og på Andøya fått ti Bjørniser hver.

– Ideen kommer fra Sverige, hvor de bruker en ape i den samme rollen.

LES: Barn sikres for dårlig i bil

Bjørnis er på facebook og instagram

Det finnes også en stor Bjørnis. Han er blant annet med når det er åpen dag på brannstasjonen og går i tog sammen med brannvesenet 17. mai.

Trøndelag brann- og redningstjeneste har satt bruken av Bjørnis i system det siste halve året. Alle såkalte førsteutrykningsbilene har nå bamser i bilene.

– Vi forsøker også å dokumentere arbeidet med bamsene, sier Yttereng.

Bjørnis har blant annet sin egen facebookside, hvor han legger ut bilder og skriver om sine opplevelser. I tillegg kommer han med gode råd til store og små.

Bjørnis er også på instagram. Du finner bildene ved å søke på «brannbamsen».

– I disse dager jobber Bjørnis med å lage sin egen nettside. Der vil det bli både informasjon, spill og ulike aktiviteter rettet mot barn, sier Heimen.

Bjørnis

Store-Bjørnis kan blant annet treffes på 17. mai, til stor glede for de små.

Foto: Trøndelag brann- og redningstjeneste

Video fra Trøndelag

Midtnytt
det er julebordtid, og av alle ting du må passe på er tennene. Ikke bare med tanker på sukker og syre og sånn, men det kan skje uhell skal vi tro tannlegene!
Fra 1. januar får du nyheter klokka 18:55, 20:55 og 22:55.