Hopp til innhold

Bålmat er mer enn pølser

Hva griller du på bålet? Pølse, er nok svaret fra en overveldende majoritet blant norske påsketurister. Men det finnes mye annet godt!

Bål og pølser

De fleste sverger til pølser på bålet, men mulighetene for variasjon i bålmaten er uendelige!

Foto: Knut Opheim

– Det enkleste og raskeste er fisk, sier Arne Brimi, stjerneturkokken med de lange vokalene.

Han understreker at pølser også er godt, men det er jo så mye annet man kan lage.

Arne Brimi lager mat ute

Turmesterkokk Arne Brimi, synes nordmenn burde spise mer fisk på tur.

Foto: brimiland.no

Klikk på de ulike rettene:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Å lage seg ei fiskestang ved bålet er veldig artig for ungene, sier Brimi. Når det begynner å frese i fisken, vibrerer stanga. Da er man skikkelig på fisketur.

Når stanga har vibrert i noen minutter, kan man åpne pakken og se hvem som får den mest perfekte fisken.

Popkorn på bålet

Solveig Hareide og Lotta

Hunden Lotta er barne-tv-Solveigs faste turkamerat.

Foto: Privat

Barne-tv-helten Solveig Hareide er mye på tur. Ofte i dårlig vær, og da må det gå kjapt å lage mat.

– Vi pleier å kutte opp pølser og grønnsaker hjemme før vi drar og ha det i en boks, og så tar vi med oss en pose betasuppe, sier Solveig.

Da er det bare å hive alt i en bålkjele og koke det opp. Men husk, det er viktig at gulrotbitene er små, så de ikke trenger å koke så lenge.

Betasuppe

En Solveig Hareides faste turretter - betasuppe.

Foto: Jøte Toftaker

Til dessert liker Solveig å putte sjokoladebiter inni en banan, pakke det i folie og legge det i glørne til sjokoladen smelter.

En annen slager er popkorn. Har du med litt olje og vanlig popkorn, er det bare å hive det i kjelen over bålet. Da er det fest på en, to, tre!

Forberedelser er viktig

Det er dessverre sånn at hvis man skal ha god mat på tur, må man bruke litt tid til å forberede seg før man drar ut.

– Det er et tankekors at alle har det siste og dyreste i sportsutstyr, men når de skal pakke mat til turen, rasker de med seg de billigste pølsene, sier turkokken Arne Brimi.

Sjøl skal han rydde og arbeide med ved på hytta i påska.

– Så blir det vel noen turer og gode kvelder sammen med venner.

Råvarene er allerede i hus. Brimi kan røpe at han har fått tak i en fenomenal entrecôtekam fra Sunnfjord som skal fortæres i løpet av påskeuka.

Bål

Det er lurt å fundamentere bålet med fuktige, tjukke kubber nederst. Da synker det ikke så fort ned i snøen.

Foto: Randi Lillealtern / NRK