Bålforbud etter lyngbrann på Hitra

Et søppelbål kom ut av kontroll på Kjerringvåg på Hitra mandag ettermiddag. Nå har brannvesenet innført bålforbud på Hitra og Frøya på grunn av den sterke vinden og det tørre været.

Lyngbrann på Kjerringvåg

Brannvesenet på Hitra har avgjort et midlertidig bålforbud på Hitra og Frøya etter lyngbrannen mandag. Tirsdag avgjøres det om bålforbudet blir formelt.

Foto: Petter Vidar Vågsvær / NRK

– Den tryggeste måten å unngå storbrann på, er ikke å gjøre opp bål. Du utsetter omgivelsene for fare dersom du tenner bål slik forholdene er på Frøya og Hitra nå, sier vakthavende brannbefal i Hitra kommune, Roger Lund.

Brannvesenet avgjorde etter lyngbrannen å innføre bålforbud på Hitra og Frøya. Bålforbudet har sammenheng med den store frøyabrannen for to år siden.

– Lyngen ble helt uttørket etter storbrannen, og er nå dødt. Alt det grå lynget er svært lettantennelig. Det er livsfarlig, sier Lund.

Brann Hitra

En mann brente søppel på Hitra mandag ettermiddag, og mistet kontroll på bålet.

Foto: Petter Vidar Vågsvær / NRK

Sterkere vind

Lyngbrannen ble meldt klokka 14.20, og brannvesenet fikk relativt raskt kontroll over brannen. Et større område er svidd av.

Brannen oppsto da en mann mistet kontroll over et søppelbål han hadde tent.

– Det var i utgangspunktet ikke uforsvarlig å tenne bål i dag. Vinden ble brått sterkere, og det skulle ikke mer enn ei kraftig vindkule til for at mannen mistet kontroll på brannen, sier Lund til NRK.

Brann Hitra

Roger Lund og Johan Pettersen fra brannvesenet på Hitra ber folk følge bålforbudet. – Du utsetter omgivelsene for fare dersom du tenner bål slik forholdene er nå, sier Lund.

Foto: Petter Vidar Vågsvær / NRK

Begynte selv slukkearbeidet

Mannen varslet selv brannvesenet, og begynte selv slukkearbeidet.

– Han gjorde alt riktig. Dette kunne gått mye verre hvis han ikke handlet så raskt som han gjorde, sier Lund.

Brannen kunne fort ha spredt seg til et gammelt plantefelt med trær.